Var tredje läkare på akuten utsätts för hot och våld Ordningsvakter på akuten är ingen ovanlig syn. Foto: Jessica Gow

Var tredje läkare på akuten utsätts för hot och våld

Hot och våld på jobbet I akutsjukvården har 31 procent av läkarna utsatts för hot eller våld under det senaste året. Inom psykiatrin är det ännu vanligare. "Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission.", säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
30 nov 2022
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Av samtliga läkare som har svarat i Läkarförbundets undersökning, närmare 16 000 personer, så uppger totalt 12 procent att de utsatts för hot eller våld på jobbet under det senaste året.

Allra vanligast är det inom psykiatrin, där 35 procent har utsatts. Men där svarar man också att det finns bra rutiner kring det.

”Jag jobbar inom psykiatrin där hot och våld från patienter tillhör vardagen”, svarar en läkare.

Inom akutsjukvården uppger 31 procent av läkarna att de utsatts för hot eller våld.

Och för de läkare som är under utbildning, som gör sin allmäntjänstgöring för att få läkarlegitimation, har 18 procent varit med om det.

10 procent av läkarna som varit utsatta uppger att hotet eller våldet kommer från en patient.

I 4 procent kommer det från anhöriga till en patient.

Sofia Rydgren Stale är ordförande för Svenska Läkarförbundet.
Foto: Simon Hastegård/BILDBYRÅN

– Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är. Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission. En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Sofia Rydgren Stale.

Vanligare på vårdcentraler än sjukhus

I undersökningen har förbundet inte sett någon skillnad mellan privat och offentlig sektor. Inte heller mellan kvinnor och män.

Däremot är hot och våld vanligare i primärvården än på sjukhusens avdelningar.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar