Skärpta straff för brott mot journalister Regeringen vill skärpa straffen mot den som begår brott mot till exempel journalister. Foto: Naina Helèn Jåma / TT

Skärpta straff för brott mot journalister

Hot och våld på jobbet Regeringen vill se hårdare straff för brott mot journalister och andra yrkesgrupper som har ”samhällsnyttiga funktioner”. Även frilansjournalister kommer att omfattas.
10 mar 2023 | 09:35
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Regeringen gick i går, torsdag, vidare med förslaget om skärpta straff för brott mot vissa yrkesgrupper. Förslaget innehåller bland annat en särskild straffskärpning för brott mot just journalister.

– Det är helt oacceptabelt att den som bedriver nyhets­förmedling eller utövar en annan samhälls­nyttig funktion utsätts för våld, hot eller trakas­serier. Det är ett angrepp inte bara mot den enskilde utan i förläng­ningen även mot det demo­kratiska samhället. Regeringen vill därför stärka det straff­rättsliga skyddet för dessa yrkes­grupper, säger justitie­minister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Det är ett angrepp inte bara mot den enskilde utan i förläng­ningen även mot det demo­kratiska samhället.

Gunnar Strömmer, justitieminister
Ulrika Hyllert

Beskedet välkomnas av Journalistförbundet.

– Det är otroligt glädjande att regeringen nu tar vidare arbetet som den tidigare regeringen inledde. Det visar att det finns en bred politisk förståelse och vilja att komma till rätta med problemen med brott mot journalister, säger förbundets ordförande Ulrika Hyllert i en kommentar.

SJF gläds över att frilansare omfattas

Journalistförbundet och andra remissinstanser har tidigare framfört kritik mot att frilansjournalister inte skulle omfattas till fullo av förslaget. Men där har regeringen ändrat texten.

– Det är bra att regeringen förtydligat vad som gäller för den som arbetar som frilans. Våra frilansmedlemmar är särskilt utsatta eftersom de inte på samma sätt som anställda har möjlighet att få hjälp med säkerhetsfrågor, säger Ulrika Hyllert.

Hot mot tjänstemän vidgas

Även för andra yrkesgrupper skärps skyddet i straffrätten. Det handlar om att vidga bestämmelserna om hot eller våld mot tjänsteman, så att om någon förgriper sig på någon som jobbar i ”samhällsnyttig funktion”, ska kunna straffas.

Ett skydd som finns för poliser redan. Men som enligt förslaget även ska omfatta yrkesgrupper upp inom hälso- och sjukvård, social­tjänst­, räddningstjänst och utbildnings­personal inom skol­a och högskolan.

Mats Persson

– Utbildnings­personal inom skol­väsendet och hög­skolan ska inte behöva stå ut med hat och hot. De har kontakter med många människor och det är kontakter som de inte kan välja bort utan är centrala delar i yrket. Det innebär att hot och våld aldrig helt kan före­byggas genom arbets­miljö­mässiga åtgärder. Därför är det motiverat med ett stärkt straff­rättsligt skydd för denna grupp, säger utbildnings­minister Mats Persson i en kommentar.

Förslaget är överlämnat till Lagrådet, och ändringarna föreslås träda i kraft den första augusti i år.

10 mar 2023 | 09:35

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev