Utskottet tog Moderaternas neddragningar av AF I dag beslutade arbetsmarknadsutskottet att föreslå riksdagen att i princip gå på Moderaternas arbetsmarknadspolitiska budget, med ett mindre undantag. Arkivbild från riksdagen. Foto: Jessica Gow / TT.

Utskottet tog Moderaternas neddragningar av AF

Budget 2019 Arbetsmarknadsutskottet bestämde sig för att i stort föreslå riksdagen Moderaternas budget på arbetsmarknadsområdet. Det innebär neddragningar av Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadspolitiska program. Utskottet beslutade om nedläggning av Jämställdhetsmyndigheten, men valde att inte följa Moderaternas vilja att skära i Arbetsmiljöverket.
17 dec 2018 | 16:54
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Uppdaterad 18 december. På måndagen beslutade Arbetsmarknadsutskottet att föreslå riksdagen en arbetsmarknadsbudget som i princip följer Moderaternas budgetmotion. Det blir dock ingen neddragning med 25 miljoner av Arbetsmiljöverkets anslag så som Moderaterna hade föreslagit. Inget annat alliansparti hade föreslagit att Arbetsmiljöverket skulle skäras ner, och Sverigedemokraterna ville i stället höja anslaget med 76 miljoner kronor.

Om detta står sig också efter en ny regeringsbildning innebär arbetsmarknadsutskottets beslut stora neddragningar av Arbetsförmedlingen. Myndighetens förvaltningskostnader föreslås dras ner med drygt 10 procent (892 miljoner), och av de arbetsmarknadspolitiska programmen och insatserna med drygt 20 procent, eller nära 2,7 miljarder kronor.

Den nya Jämställdhetsmyndigheten ska enligt utskottet läggas ner, och man får ett år på sig att göra detta

Den nya Jämställdhetsmyndigheten ska enligt utskottet läggas ner, och man får ett år på sig att göra detta – den 31 december 2019 ska myndigheten enligt utskottet vara nedlagd. När en ny regering är bildad blir det en uppgift för den att se till att de jämställdhetsfrågorna tas om hand och återförs ”till lämpliga myndigheter”, som utskottet uttrycker sig.

Detsamma gäller Delegationen mot segregation, som startade den 1 januari i år – den ska också vara nedlagd inom ett år. Utskottet anser inte heller att det behövs särskilda åtgärder mot segregation, utan anser att segregation ska åtgärdas genom att fler arbetar och genom bättre integration.

Samtidigt vill utskottet öka anslagen till ”särskilda jämställdhetsfrågor”, för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Begränsningar i extratjänster

Program och insatser måste bli mer effektiva, och neddragningen syftar bland annat på att arbetsmarknadsutbildningarna ska riktas smalare, till grupper som kan tillgodogöra sig nischade utbildningar. Man vill också avveckla moderna beredskapsjobb (extraresurser på myndigheter, subventionerade till 100 procent av Arbetsförmedlingen, som riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända). Extratjänster ska begränsas till långtidsarbetslösa. Utskottet vill även utreda om extratjänster ska få en lägre subventionsgrad och ersättningen till deltagarna i extratjänster ska sänkas. Utbildningskontrakten bör avskaffas.

Mer till Samhall

Europeiska socialfonden skärs ner med ett par procent. Myndigheten för arbetsmiljökunskap föreslås stå kvar på samma anslag som i övergångsbudgeten. I båda fallen hindras myndigheten, som startade i somras, från att fortsätta växa så som den röd-gröna regeringen hade planerat.

Mer pengar till lönebidrag och Samhall blir det däremot: 722 miljoner kronor mer än övergångsbudgeten.

På torsdag den 20 december debatterar riksdagen arbetsmarknadsområdet och tar beslut.

17 dec 2018 | 16:54
Om skribenten
Tf chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev