”Brister i styrningen” och utarbetad personal ledde till att en lokförare på Mälartåg körde trots att signalen visade rött. Att en lokförare passerar stoppsignal betraktas som en allvarlig händelse inom spårtrafikvärlden på grund av de katastrofala följder en tågkollision eller urspårning kan få. Därför utreds sådana händelser både av tågföretaget och Trafikverket.
Den 21 februari hände det på Mälartåg, i Läggesta utanför Mariefred.
Nu konstaterar operatören Transdevs egen utredare att incidenten i februari år hade grund i schemaläggning och rutiner som gör att säkerhetsbedömningar måste vägas mot löneavdrag.
”När en förare ligger nära gränsen för vad denne klarar av så krävs det inte mycket för att denne ska hamna på fel sida av säkerhetsmarginalen. I det aktuella fallet har en förare påbörjat en tidig morgontur efter att under en längre tid känt sig trött och utarbetad.”, skriver utredaren.
– Det här är inte oväntat och hade kunnat undvikas. Vi har påtalat för Transdev gång på gång att den dåliga schemaläggningen gällande dygnsrytm och brist på återhämtning kommer leda till säkerhetshändelser som baseras på att förare jobbat trötta. Det är exakt vad som hänt här enligt utredningen, säger Emil Monikander sekreterare i Seko-klubben på Mälartåg.
Förarna har slagit larm
Samma månad som incidenten inträffade uppgav enbart 1,5 procent av tågförarna i en medarbetarundersökning att de alltid fick den återhämtning de behöver. Noll procent av förarna höll med om att deras scheman läggs på ett sätt som motverkar stress och olyckor.
Som Arbetsvärlden tidigare rapporterat har Transdev haft problem med schemaläggningen, sedan de tog över trafiken från MTR förra året. Det har resulterat i oförutsägbara arbetstider, sena pass som följs av tidiga morgonpass och pass på upp till 12 timmar.
”Föraren har under en längre tid upplevt att arbetsbelastningen har ökat och att dennes tjänstgöringsturer blivit längre. Detta har lett till att föraren allt som oftast känner sig väldigt trött under arbetstid.”, står det i säkerhetsutredningen.
Utredaren beskriver att de höga krav på uppmärksamhet som krävs av en förare för att det ska vara säkert är skälet att antalet tidiga morgonturer och längden på dem är begränsade. Föraren den 21 februari gjorde sitt sjunde arbetspass på två veckor där arbetsdagen började innan 04:33.
19 säkerhetsincidenter hittills i år
Under 2025 har det hittills skett sammanlagt 19 incidenter på Mälartåg, varav två var kollisioner i depån och sex var tåg som passerade stoppsignal. Det framgår av företagets egen statistik som Arbetsvärlden tagit del av.
Enligt Emil Monikander, som tills i mars själv var skyddsombud, hade samtliga kunnat undvikits.
– Den här rapporten är den första som i klartext och med Transdevs underskrift konstaterar att det skett på grund av trötthet. Företaget har hittills själva sagt att de inte ser någon som helst koppling mellan säkerhetshändelser och trötthet. Det har vi tyckt varit märkligt. Det finns skäl att misstänka att de andra skett av samma anledning, säger han.

Att vara säker kan kosta i löneavdrag
Utredaren rekommenderar företaget att noga utvärdera schemaläggningen och fånga upp när denna har negativ inverkan på personalens mående. Men denna tar också upp ytterligare ett problem som kräver lösning. Företaget måste utforma en rutin ”som inte avskräcker personalen” från att ”ta sig själva ur tjänst” om de bedömer att det finns risk för att tåget inte kan framföras säkert.

Skyldigheten för en förare att på eget initiativ ”ta sig ur säkerhetstjänst”, att ”tuta sig” om något i ens fysiska eller psykiska tillstånd gör att man inte är en säker förare är inskrivet i de lagar och regelverk som gäller för järnväg i Sverige.
Det tolkas vanligen som att den anställde fortfarande står till arbetsgivarens förfogande för eventuella andra arbetsuppgifter. Men sedan Transdevs övertagande har rutinen varit att den lokförare som turar sig automatiskt sjukskrivs, vilket innebär löneavdrag.
”Detta bedöms ha skapat en motvilja hos personalen att ta sig själva ur tjänst med resultat att personalen arbetar trots att de själva känner sig för trötta för att utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt.”, skriver utredaren.
– Säkerhetshänsyn ska alltid gå först och det blir problematiskt om anställda tvingas göra valet själva att antingen gå med ekonomisk förlust eller att ta säkerheten först. Därför har vi tagit fram en lathund som vi också skickat till ledningen, säger Emil Monikander.
Transdev: ”Inte en arbetssituation vi vill ha för våra medarbetare.”
Arbetsvärlden har bett Transdev om en intervju och skickat frågor skriftligen. Något svar har inte kommit innan denna artikels publicering.
I nyhetsbrevet på intranätet skriver Transdev till de anställda:
”TCO:s webbtidning Arbetsvärlden skrev om [medarbetar]undersökningen i veckan och jag kan bara återigen understryka att det här inte [är] en arbetssituation vi vill ha för våra medarbetare.”
Företaget förklarar att skälet till schemaläggningen beror på att trafiken togs över från MTR med kort varsel och att Transdev även övertagit ytterligare trafik.
Vidare skriver företaget att det tidigare meddelats att det upprättats en handlingsplan för hur antalet passerade stoppsignaler ska minskas. Planen sägs inkludera regelbundna säkerhetsmöten, men också stabilare scheman med säkerhetshänsyn inbyggt i turerna. Därefter tilläggs: ”Handlingsplanen genomförs stegvis”.
Transdevs affärsområdeschef Carl Fredrik Bernmar har tidigare uppgivit till Arbetsvärlden att fasta scheman beräknas vara på plats först i december 2025.
Facket uppger att någon handlingsplan inte redovisats för vare sig facket eller skyddsorganisationen, trots att det begärts.
– De behöver inse att människan inte är en maskin. Kroppen behöver återhämtning både psykiskt och fysiskt, säger Emil Monikander.
Uppdatering 20250604:
Efter artikelns publicering skriver Transdev i ett osignerat mejl:
”Vid sidan av den här händelsen har inga andra händelser kunnat kopplas till ouppmärksamhet på grund av trötthet. Med det sagt vet vi att det har varit pressande för medarbetarna med mindre bra scheman i början av året. Detta kommer vi successivt till rätta med, men vi har fortfarande en väg att gå.”
I mejlet skriver företaget att det stämmer att om en förare tar sig ur tjänst så kodas frånvaron som sjukskrivning. Därefter håller enhetschef ett enskilt samtal med föraren. Denna chef bedömer sedan om löneavdrag ska göras eller om sjukskrivningen kodas om.
Företaget skriver också att det visserligen är företaget som ”har ett stort ansvar för att utarbeta scheman som fungerar för medarbetarna”. Men föraren har ett ansvar att se till att denna kan framföra tåget på ett säkert sätt.
”Det är också förarens ansvar att ha koll på sitt schema, inte bara den aktuella dagen, utan även en tid framöver och att flagga till sin enhetschef om schemat behöver ändras för att det ska vara hållbart för medarbetaren. Leder schemat till ohälsa kopplas företagshälsovården in och det kan också leda till anpassningar av schemat.”, skriver Transdev i mejlet.
Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att det hittills i år skett sju OSP. Rätt siffra är sex.