Facken avgörande för amerikansk föräldraledighet USA-bevakningen handlar ofta om vad som sker i Washington, och missar den politiska utvecklingen i delstaterna. Foto: Maja Suslin / SCANPIX.

Facken avgörande för amerikansk föräldraledighet

Washington De amerikanska facken har större betydelse för reglerna kring familjeledighet, än vilket parti som styr, visar ny forskning.
Karin Henriksson
20 okt 2020 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den slutsatsen dras i en studie av 49 av de 50 amerikanska delstaterna av Cassandra Engeman, doktor i sociologi och knuten till Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.

Det som verkligen förvånade Cassandra Engeman var att det spelade mindre roll om det rörde sig om en demokratiskt eller republikanskt styrd delstat. Istället handlade det om aktiva och engagerade fackföreningar som var skickliga på att skapa kontakter och påverka delstatspolitiken.

Debatten och bevakningen av amerikansk politik handlar nästan alltid om den federala makten. Eller mer precist: Donald Trump, om man ser till de gångna fyra åren. Men Cassandra Engeman understryker att det är viktigt att titta på vad som sker på delstatlig och lokal nivå, ”subnational level”. Då framgår att fackföreningsrörelsen påskyndar reformer som föräldraledighet och då särskilt inom offentliganställdas fack som är starkare än de privata.

– Fler kvinnor är medlemmar  i de offentliganställdas fackföreningar, påpekar Cassandra Engeman om en annan faktor att beakta, nämligen att kvinnorna driver på i en familjevänlig riktning.

Federal lagstiftning kan betraktas som ett golv och det är möjligt för enskilda stater att införa egna förmåner. 2019 hade åtta stater betald familjeledighet (i USA handlar det inte bara om mamma- och pappaledigt, utan även om ledighet i samband med adoption eller vård av föräldrar). I ytterligare ett antal delstater fanns också mer långtgående förmåner än de tolv veckorna obetald ledighet i lagen Family and Medical Leave Act, FMLA, från Clinton-eran.

Cassandra Engeman, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning. Foto: Daniel Rossetti / Stockholms universitet.

– Fackförförbunden måste bestämma vad de ska prioritera med sina begränsade resurser, säger Cassandra Engeman om den framtida fackliga kampen.

Studerar amerikanska fackföreningar

Titeln på studien lyder ”When Do Unions Matter to Social Policy? Organized Labor and Leave Legislation in US States” och i den finns mer detaljer om Engemans granskning av utvecklingen i Kalifornien och Pennsylvania, två delstater med högre facktillhörighet än i USA i stort, den ena med generösa ledigheter, den andra med så gott som inga alls. Även i övrigt innehåller studien mycket matnyttig basinformation om amerikanska fackföreningsrörelsen.

Cassandra Engeman deltar nu i en internationell jämförande studie av pappaledighet. Totalt 22 länder omfattas och meningen är att gå igenom både typ av ledighet, vilka faktorer som bidrog till genomförandet och i vilken utsträckning männen utnyttjar den.

Nyhetsbrev
Karin Henriksson
20 okt 2020 | 06:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev