LO har tidigare kommit med ett förslag om så kallade utbildningsjobb för nyanlända. I det ingår lägre lön i kombination med att den anställde utbildas parallellt med jobbet. Svenskt Näringsliv ansåg dock att förslaget inte var tillräckligt.
Nu är det i stället den stora arbetsgivareorganisationen inom industrin, Teknikföretagen, som har tagit över stafettpinnen och inlett förhandlingar med IF Metall, Kommunal och Unionen.
Ska vara i tre år
Teknikföretagens skiss går ut på den så kallade etableringsanställningen ska vara en del av kollektivavtalen. Under tre års tid ska den som har en sådan typ av anställning ha en lägre lön än avtalens lägstalön, därefter ska den övergå till en tillsvidareanställning.
– Vi är inte i förhandlingsläge ännu, men vi har presenterat vårt tänk för våra motparter. De har varken sagt ja eller nej ännu, säger teknikföretagens biträdande förhandlingschef Marcus Dahlsten till Arbetsvärlden.
Avsikten är att en slopad arbetsgivaravgift kombinerat med bidrag ska göra det fördelaktigt för arbetsgivare att anställa. Till Ekot säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe att 8 000 kronor i lön och 8 000 i bidrag är en rimlig nivå.
Det har varit ett problem tidigare med att det finns en så stor kader med anställningsstöd och bidrag.
Stödet ska också vara enklare än de nuvarande och gå direkt från staten till den anställde.
– Enkelhet är a och o för företagen. Det har varit ett problem tidigare med att det finns en så stor kader med anställningsstöd och bidrag, säger Marcus Dahlsten enligt det i Teknikföretagens förslag även finns ett mått av utbildningsinsatser, exempelvis SFI, som staten får svara för.
Även tjänstemän omfattas
Unionens förhandlingschef Niklas Hjert bekräftar att diskussionerna än så länge

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef. Foto: Alex Giacomini.
befinner sig i ”ett inledande skede”.
– Den stora frågan är hur vi kan skapa bra vägar in på arbetsmarknaden, inte bara för nyanlända utan även för andra grupper. De lösningar som finns i dag uppfattas som för krångliga av arbetsgivarna.
Enligt Niklas Hjert finns det även tjänstemannagrupper som kommer att kunna dra nytta av den nya anställningsformen.
– Än så länge är det alldeles för tidigt att peka ut vilka jobb det handlar om. Men jag tror inte att det i första hand gäller de högkvalificerade jobben, varken för tjänstemännen eller arbetarna.
Det är viktigt att reglera att anställningen går över till en vanlig anställning, det här ska vara en väg in på arbetsmarknaden.
Niklas Hjert poängterar också att det är viktigt att se till att anställningar som ändå skulle ha gjorts inte ersätts med etableringsanställningar.
– Men finns det en stor grupp som inte har jobb så sätter det också tryck på löner och villkor nedåt. För att förhindra villkorsdumpning är det bättre att få in dem på arbetsmarknaden.
– Det är också viktigt att reglera att och hur anställningen går över till en vanlig anställning, det här ska vara en väg in på arbetsmarknaden.