Unionen tror på svensk industri trots Volvo Cars storvarsel Volvo Cars kinesiska styrelseordförande Li Shufu och VD Håkan Samuelsson vid Volvo Cars bolagsstämma i Volvohallen i Göteborg. Till höger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Camilla Svensk

Unionen tror på svensk industri trots Volvo Cars storvarsel

Först Northvolt och nu Volvo cars. Börjar svensk industri tappa i konkurrenskraft? Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt ser bilbranschens utsatthet som grundproblemet.
27 maj 2025 | 18:27
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Volvo Cars varsel av runt 2000 tjänster i Sverige har beskrivits som ett ödesmättat kvitto på ett misslyckande, inte bara för Volvo utan för svensk industri. Att den verksamhet som den nu varslade kontorspersonalen varit sysselsatta med, produktutveckling och design, nu istället flyttas till Kina, gör det än värre enligt en kommenterande artikel i Dagens Nyheter. 

Totalt ska Volvo Cars banta 3000 tjänster, stora delar av neddragningen sker i Sverige. Men att dra så höga växlar som att det är ett tecken på att svensk industri tappar i konkurrenskraft är inte Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt beredd till. 

Problem med elektrifiering

– Vår bedömning är att Sverige är konkurrenskraftigt. Sedan är det bekymmersamt om den gröna omställningen och elektrifieringen av fordonsflottan fått problem, säger han och väger då också in batteritillverkaren Northvolts öde. 

Martin Wästfelt har fortsatt tilltro till att Sverige och svensk industri har en framträdande roll att spela på den internationella marknaden. Och att Unionens medlemmar kommer att vara del av den kraften. 

Bilindustrin kämpar

Ur hans perspektiv är Volvos storvarsel ett resultat av personbilsbranschens känslighet och den turbulens som de amerikanska tullarna innebär.

– Bilindustrin har det kämpigt i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder och som förstås även nu påverkas av oron kring tullar. Det här är ett utslag av hård konkurrens i en utsatt bransch. 

Samtidigt är det tufft för de enskilda Volvo-anställda som drabbas när jobben försvinner.

– Det är ett stort varsel och det är alltid bekymmersamt. Det är förstås jättejobbigt för de berörda. Här är det vår uppgift att gå in och stötta och se till att det sker på ett korrekt sätt. 

Viktigt att produktion och utveckling finns kvar

Men att det skulle innebära en ödesmättad vändpunkt, ens för Volvo Cars i Sverige, tror han inte. 

– Volvo har investerat mycket i Sverige och jag skriver inte under på beskrivningen att produktionen flyttats till Kina. För oss är det viktigt att både utveckling och produktion finns kvar, säger han. 

27 maj 2025 | 18:27

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev