Texten har uppdaterats med ytterligare varsel som kom senare under onsdagen.
I dag varslar två fackförbund om strejk under pågående avtalsrörelse.
Det är Sveriges Ingenjörer och Unionen som går ut med att allt arbete läggs ner för tjänstemän som jobbar på utbildningsbolagen Academedia Support och Handelshögskolan i Stockholm Executive Education.
Unionen: ”Ingen annan utväg”
– Unionen vill alltid lösa frågor vid förhandlingsbordet, trots stora ansträngningar ser vi dock inte någon annan utväg än att varsla om konflikt i det här läget. Almega har avvisat våra medlemmars avgörande krav och vi har inte kunnat nå en förhandlingslösning som ger löneökningar, arbetstidsförkortning och rättvis ersättning för deltidsanställda som jobbar över, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen i en kommentar.
Där säger han också att arbetstidsförkortning och rättvis ersättning till deltidsanställda redan blivit verklighet i andra avtal under den här avtalsrörelsen.
Enligt AllaBolag har Academedia Support AB över 10 000 anställda, och Handelshögskolan i Stockholm Executive Education AB dryga 50.
Unionen vill inte uppge hur många medlemmar man har på de båda bolagen. Sveriges Ingenjörer har en ”handfull” medlemmar på Academedia Support.
Almega: ”Tråkigt och oansvarigt”
Anställda på de båda bolagen omfattas av kollektivavtalet Utbildningsföretag, där motparten är Almega Tjänsteförbunden.
– Det är både tråkigt och oansvarigt av Unionen och Sveriges Ingenjörer att varsla om konflikt. Vi hade gärna fortsatt förhandlingarna och hade förhoppningar om att komma överens om ett nytt avtal, inom de ramar som arbetsmarknadens parter bestämt tillsammans, utan varsel, säger David Larsson, förhandlingsledare på Almega Tjänsteförbunden.
Stridsåtgärderna träder i kraft onsdagen den 23 april klockan 05.00.
Strejkvarsel på bilbesiktning
Några minuter senare kom ytterligare ett varsel från Unionen.
Även det riktar sig till Almega och gäller anställda på besiktningsföretagen Opus Bilprovning och Carspect. Även där kan man komma att lägga ner arbetet, det vill säga strejka. Det avtalet heter Utveckling och Tjänster.
Även den strejken träder i kraft den 23 april 05.00. Om inte parterna kommer överens innan.
Camilla Frankelius: ”Orimliga motkrav”
Senare kom ytterligare ett strejkvarsel. Återigen är det Sveriges Ingenjörer och Unionen som varnar för en eventuell strejk.
Varslet läggs även för företagen Kiwa, Tyréns och Sweco främst i Stockholm, Göteborg och Malmö. För Sveriges Ingenjörer där runt tusen medlemmar totalt nu på de varslade arbetsplatserna.
Även den strejken inleds den 23 april om inte parterna kommer överens. Arbetsgivarparten är Innovations- och Utbildningsföretagen.
– Vi har föreslagit en flexibel modell för arbetstidsförkortning för bättre balans mellan arbete och fritid, men arbetsgivarnas motkrav är orimliga. Därför har vi inte heller kunnat komma överens om löneökningar i nivå med märket eller övertidsersättning till deltidsanställda, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.