Volvo Cars varslar 1 300 tjänstemän Varslen gäller främst huvudkontoret i Torslanda. Foto: Volvo

Volvo Cars varslar 1 300 tjänstemän

Volvo Cars vill säga upp 1300 tjänstemän, vilket motsvarar cirka 6 procent av företagets anställda i Sverige. Företaget vill sänka kostnaderna och öka effektiviteten.
+1
0
+1
1
+1
0
+1
4
+1
3
+1
1

Beskedet var inte väntat enligt Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars.

– Det finns en massa ingredienser, och visst lägger man ihop det där kanske man kan förstå, men jag tror att väldigt, väldigt många är förvånade i dag, säger han till TT.

I dagsläget är det exakta antalet berörda tjänster inte bestämt. Det kommer bestämmas efter en genomgång av företagets alla enheter.

Men Volvo Cars har efter förhandlingar med facket lagt ett varsel gällande cirka 1 100 tjänster till Arbetsförmedlingen. Det berör anställda vid den globala operativa enheten Volvo Personvagnar AB.

De resterande cirka 200 tjänsterna kommer att bestämmas efter en översyn.

Vill öka effektiviteten

Enligt ett pressmeddelande vill företaget sänka kostnaderna och öka effektiviteten, där ingår en minskning av konsulter och köpta tjänster.

– De kostnadsåtgärder vi vidtog förra året har börjat ge resultat inom några nyckelområden, så som materialkostnader, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars i pressmeddelandet.

– Men det är tydligt att vi måste göra mer. Ekonomisk motvind, ökade råvarupriser och ökad konkurrens kommer sannolikt att förbli en utmaning för vår bransch under en tid.

I nuläget kommer inte anställda vid Volvo Cars bilproduktion påverkas av uppsägningarna.

Nästa vecka kommer facket, klubbstyrelse och förtroendevalda samlas för att förhandla om hur uppsägningsprocessen ska gå till.  

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av AshurJag heter 5 maj 2023:

    Detta är vår situation vart tredje år vi blir uppsagda från jobbet och skulder samlas på oss. Misslyckat företag

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar