Unionen straffar Klarna – varslar fler företag Unionen lägger nya varsel för att öka pressen på Klarna att teckna avtal. Foto: Stijn Planckaert, Jan-Erik Henriksson/TT

Unionen straffar Klarna – varslar fler företag

Unionen straffar Klarna för offensiv intern kampanj mot facket och kollektivavtal. Med två nya sympativarsel dras två av Klarnas leverantörer in i konflikten. Arbetsgivarna svarar med fördömanden.
2 nov 2023 | 14:28
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
7
+1
1

Tidigare idag kunde anställda på Klarna i Arbetsvärlden ge inblick i den pågående allt mer intensiva kampanj mot strejken och press på de anställda att uppge om de tänker strejka. Samtidigt fortsätter företaget, enligt Unionen, visa på principiellt motstånd mot att teckna kollektivavtal i de pågående förhandlingarna.

Nu svarar förbundet med utökade varsel.

– Klarna har på ett aggressivt sätt försökt underminera styrkan i Unionens varsel. De har krävt att alla anställda ska uppge om de tänker strejka eller inte. De har även erbjudit anställda viss kompensation för förlorad inkomstförsäkring vid en uteslutning på grund av strejkbryteri eller om medlemmen självmant väljer att gå ur facket. Det är allvarligt och något vi inte kan acceptera, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen i ett pressmeddelande.

Unionen lägger därför sympativarsel med huvudkonflikten på två av Klarnas leverantörer, Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag. 

Stridsåtgärderna gäller strejk och blockad mot arbetsuppgifter med koppling till Klarna som utförs på dessa företag. Blockaden innebär att facket inte accepterar att andra anställda på företagen tar över de strejkandes uppgifter. 

Stridsåtgärderna träder ikraft vid midnatt den 14 november. 

Hårda ord till svar från arbetsgivarna

De utökade stridsåtgärderna får omedelbart mothugg från arbetsgivarorganisationen Almega som företräder de nu sympativarslade företagen. Det faktum att de båda har kollektivavtal, men ändå drabbas av strejk är upprörande och hotar den svenska modellen, enligt Almega.

– Det är upprörande att företag som just tecknat kollektivavtal med lönehöjningar och som därmed omfattas av fredsplikten – en bärande del i den svenska modellen – ska drabbas av konfliktvarsel, säger Stefan Koskinen, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen.

Klarna: ”förslaget inte rätt för oss”

I ett mejl till Arbetsvärlden tillbakavisar Klarnas kommunikationschef Amanda Larsson att företaget skulle ha något principiellt motstånd till kollektivavtal.

”Som vi förklarat tidigare har vi varit och är fortsättningsvis öppna för ett kollektivavtal, om vi anser att det är det bästa för våra anställda och för Klarna i stort. Förslaget som presenterats för oss hittills är dock inte rätt för oss, eftersom det inte är anpassat för varken banker i allmänhet eller Klarnas verksamhet i synnerhet.”, skriver hon.

Företaget avstår dock från att kommentera de nya varslen. Detsamma gäller Unionens angivna motiv till en utvidgning, det vill säga den interna kampanjen mot strejken.

”Vad gäller din fråga om att facken utvidgar konflikten med nya varsel, är detta ingenting som vi väljer att kommentera vidare här och nu. Vårt fokus ligger istället på att hitta en lösning som vi anser vara den bästa för våra medarbetare och för Klarna i stort. Vi återkommer när vi har mer information att dela.”, skriver Amanda Larsson.

2 nov 2023 | 14:28

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar