Ulf Bjereld: Därför glider facken ifrån Socialdemokraterna Professor Ulf Bjereld ser tre faktorer som förklarar det indragna partistödet till Socialdemokraterna. Foto: TT

Ulf Bjereld: Därför glider facken ifrån Socialdemokraterna

Partistöd Kommunal drar in partistödet till Socialdemokraterna. Statsvetaren Ulf Bjereld menar att trenden talar emot det partipolitiska beroendet av S, och att januariavtalet varit en avgörande provokation för facket.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

LO:s största fackförbund, Svenska kommunalarbetarförbundet, med en halv miljon medlemmar, drar in årliga partistödet till Socialdemokraterna. Det rör sig om cirka tre miljoner kronor som Kommunal nu vill använda för att stärka medlemmarna på andra vis.

Tre faktorer ligger bakom beslutet, enligt Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Den första orsaken är att Socialdemokraterna har försvagats i riksdagsvalen jämfört med för två decennier sedan. Det här är en långvarig process, säger Ulf Bjereld.

Januariavtalet har uppfattats som en provokation

Den andra anledningen är att också andelen S-väljare inom LO-förbunden minskar.

– Som ett led i försvagningen av socialdemokratin så blir det allt mindre del fackmedlemmar som röstar på S, och då är det svårt för facken att bibehålla legitimitet för att stödja dem, säger Ulf Bjereld.

Den tredje anledningen, och halmstrået som knäckte kamelens rygg, är januariavtalet.

– Januariavtalet har uppfattats som en provokation. Framför allt är det innehållet som har mött motstånd, främst inskränkningar av arbetsrätten men också reformer som många tror ökar klyftorna i samhället, säger Ulf Bjereld.

Behöver inte försvaga arbetarrörelsen

Kommunals ordförande Tobias Baudin uppger dock att den facklig-politiska samverkan med Socialdemokraterna kommer fortsätta även utan partistödet. Ulf Bjereld är dock inte helt övertygad.

– Vi får se vad som faktiskt händer, huruvida det fackliga samarbetet urholkas. Det är förstås ett orosmoment för Socialdemokraterna. Ett annat orosmoment är eventuella spridningseffekter, säger Ulf Bjereld.

Är det samma utveckling som ligger bakom LO-styrelsens flirt med Vänsterledaren Jonas Sjöstedt?

– Ja, det är samma bakomliggande orsaker. Däremot vet jag inte om man ska spela upp just den kontakten så mycket.

Tror du att LO kommer bli partipolitiskt obundna i framtiden?

– Utvecklingen går åt det hållet. Men det skulle inte nödvändigtvis innebära att arbetarrörelsen försvagas. Det kan också vara en styrka att ha en arbetarrörelse som står på två fristående ben, säger Ulf Bjereld.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar