Efter Bolsonaros seger kan facken komma att förföljas Bolsonaroföljare firar den före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaros seger i det brasilianska presidentvalet den 28 oktober. Foto: AP Photo/Leo Correa

Efter Bolsonaros seger kan facken komma att förföljas

Rio de Janeiro Maktskiftet i Brasilien hotar landets statliga banker. Den blivande presidenten Jair Bolsonaro vill privatisera delar av bankerna och rensa bort en tredjedel av cheferna som han anser är politiskt tillsatta. Landets sociala rörelser kallas för terrorister.
Henrik Brandão Jönsson
4 dec 2018 | 06:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

– Bolsonaro sprider rädsla omkring sig, säger Juvandia Moreira, ordförande för banktjänstemännens fackförbund i Brasilien.

De senaste två åren har den brasilianska ekonomin minskat med 10 procent och arbetslösheten stigit till 12 procent. Det har gjort att landets två största statliga banker, Banco do Brasil och Caixa Econômica Federal, avskedat 20 000 anställda. Banco do Brasil har stängt 106 bankkontor och Caixa Econômica Federal har stängt 36 kontor. Ändå går bankerna som tåget.

Det senaste kvartalet gjorde Caixa Econômica Federal en vinst på otroliga 11 miljarder kronor – en vinstökning med 122 procent jämfört med förra året. Banco do Brasil gör också en tydlig vinst på sju miljarder kronor, vilket är 12 procent bättre än förra året.

– Det pratas om bankkris, men egentligen går bankerna väldigt bra, säger Juvandia Moreira, fackordförande för Contraf, banktjänstemännens fackförbund i Brasilien.

Det är en nedmontering som vi är väldigt kritiska mot.

Hon är tjänstledig från sitt jobb på den brasilianska privatbanken Bradesco som förra året gjorde en vinstökning med 74 procent.

– Brasilianska banker har världens högsta räntor. Det ger mycket pengar, säger hon.

– Det pratas om bankkris, men egentligen går bankerna väldigt bra, säger Juvandia Moreira, fackordförande för Contraf, banktjänstemännens fackförbund i Brasilien. Foto: Henrik Brandão Jönsson

 

Den nuvarande räntan för bolag ligger runt 16 procent, medan privata låntagare tvingas betala över 30 procent i ränta. De höga räntorna har gjort att det senaste kvartalets vinstmarginal är den största som brasilianska banker haft på 12 år. Fyra av de sex bolag som hade störst vinstmarginaler i Brasilien under årets andra kvartal är banker. Trots att även de statliga bankerna ökat sina vinster rejält i år vill Brasiliens blivande finansminister, den nyliberala ekonomen Paulo Guedes, privatisera dem.

– De statliga bankerna är de som lånar ut mest pengar i Brasilien. De står för över 80 procent av alla lån. Framför allt rör det sig om bolån. Vi är oroliga vad som kommer hända med lånevillkoren om bankerna privatiseras, säger Juvandia Moreira.

Privatiserar delar av bankerna

Högernationalisten Jair Bolsonaro, som installeras på nyårsdagen, inser att det kan bli problem att privatisera landets två största statliga bankerna och har bett sin blivande finansminister att lugna sin privatiseringsiver. I stället har de kommit överens om att privatisera olika segment inom de statliga bankerna, såsom försäkringar och kreditkort.

Högernationalisten Jair Bolsonaro installeras som president på nyårsdagen. Foto: AP Photo/Silvia Izquierdo

– De mest vinstgivande segmenten kommer att privatiseras och resten lämnas kvar till sitt öde. Det är en nedmontering som vi är väldigt kritiska mot. Bankerna urholkas och görs mindre tåliga för framtiden, säger Juvandia Moreira till Arbetsvärlden.

Hon lever sina mest stressade dagar och flyger runt i Brasilien för att förbereda banksektorn på vad som kan hända nästa år när den före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro tar makten i världens femte största land. Bolsonaro har gått till val på att utrota korruptionen, minska våldet och få fart på ekonomin. Han vann en övertygande seger med 55 procent av de giltiga rösterna bakom sig och rider på en popularitetsvåg, trots att han är en misogyn klimatförnekare som vill öppna upp för mer skövling av regnskogen i Amazonas.

Sju av de 22 ministrar som han tillsatt är militärer, vilket visar att Brasilien återgår till ett auktoritärt styre. Endast en av ministrarna är kvinna. Ingen är afrobrasilian, en grupp som utgör majoriteten av landets befolkning.

Hat sprids i sociala medier

Bolsonaro vänder sig mot den fördelningspolitik som Arbetarpartiet drivit i 13 år och tycker att partiets starke man, Lula da Silva, ägnat sig åt organiserad brottslighet. Bolsonaro menar att Arbetarpartiets medlemmar är förtäckta kommunister som vill ta från de rika och ge till de fattiga. Landets sociala rörelser kallas för terrorister och fackförbunden kan komma att förföljas.

Bolsonaroregeringen vill ändra på en så kallad terroristlag så att den även ska omfatta sociala rörelser och fackförbund.

– Bolsonaro vill kriminalisera fackförbund och sociala rörelser som inte följer hans politik. Det gör oss väldigt oroliga, säger Juvandia Moreira.

I sociala medier sprider Bolsonaroanhängarna sitt hat och har gått till fysiskt angrepp mot flera sympatisörer till Arbetarpartiet.

Under valkampanjen dödades capoeiramästaren Moa do Katendê på en bar i Salvador för att han försvarat Arbetarpartiets politik att minska våldet i Brasilien genom att jämna ut de sociala klyftorna. En Bolsonaroanhängare gick hem, hämtade en kökskniv och högg ihjäl honom.

Stämningen på arbetsplatserna är inte bra. Folk är rädda och oroliga för vad som kommer att hända.

Jair Bolsonaro planerar också att rensa ut chefer och mellanchefer på Banco do Brasil och Caixa Econômica Federal. Han misstänker att det finns chefer som tillsatts politiskt under Arbetarpartiets tid vid makten och har begärt ut en lista på alla de chefer som har en månadslön mellan 70 000 och 140 000 kronor. Tanken är att göra sig av med cirka 30 procent av chefstjänsterna.

Fakta: Contraf

Contraf bildades 2006 och är Brasiliens största fackförbund för anställda inom bank- och finanssektorn. Contraf är anslutet till CUT som är Brasiliens motsvarighet till LO. Bankfacket är ett av de mest framgångsrika fackförbunden i Brasilien och över hälften av dem som arbetar inom banksektorn är medlemmar. Riksgenomsnittet när det gäller fackanslutning i andra branscher är annars 17 procent. Bankfacket är framgångsrikt och har fått genom fler rättigheter än många andra branscher. Banktjänstemännen har också en av de högsta genomsnittslönerna i Brasilien. En banktjänsteman tjänar i genomsnitt 20 000 kronor i månaden, vilket är nästan tre gånger mer än den genomsnittliga lönen för lärare som tjänar runt 8 000 kronor i månaden.

+ Expandera

– Bolsonaro bedriver häxjakt. Det finns inga politiskt tillsatta tjänster. De som blivit chefer har blivit det på grund av sin kompetens, inte på grund av sin politiska åsikt, säger Juvandia Moreira.

Hon är rädd att Bolsonaroanhängare som jobbar på bankerna kommer att ange sina kollegor som uttryckt sympati för Arbetarpartiet.

– Stämningen på arbetsplatserna är inte bra. Folk är rädda och oroliga för vad som kommer att hända.

Om privatiseringarna av de olika banksektorerna leder till att fler anställda kommer att sägas upp utesluter inte Contraf att ta ut sina medlemmar i strejk.

– Lönenivån är vi överens om. Vi har ett avtal som sträcker sig två år framåt. Men de eventuella uppsägningarna är en annan sak. Om privatiseringarna gör att anställda riskerar att förlora sina jobb kan vi gå ut i strejk.

Fotnot: Reportageserien från Brasilien finansieras av Union to Union som samordnar Saco, TCO och LO och deras medlemsförbund i internationellt fackligt utvecklingssamarbete.

Henrik Brandão Jönsson
4 dec 2018 | 06:00

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Länkad till från brandao.se - "Fackförbund riskeras att förföljas | Henrik Brandão Jönsson" 4 dec 2018:
    […] Bolsonaroregeringen vill ändra på en så kallad terroristlag så att den även ska omfatta sociala rörelser och fackförbund. I sociala medier sprider Bolsonaroanhängarna sitt hat och har gått till fysiskt angrepp mot flera sympatisörer till Arbetarpartiet. Jag har intervjuat Juvandia Moreira, fackordförande för Contraf, Brasiliens största fackförbund för bankanställda. Hon är orolig för att förbundets medlemmar ska förföljas. Läs här. […] - Läs hela texten här

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev