Tyst från PTK om las-förhandlingarna Flera förbund inom TCO-Ö, däribland Lärarförbundet, har uttryckt oro över hur de pågående Las-förhandlingarna kommer att påverka uppsägning på saklig grund. I dag vill varken förbunden eller PTK säga något. Arkivbild: Alexander Olivera/TT

Tyst från PTK om las-förhandlingarna

Las-förhandlingarna PTK lägger locket på om var de olika förbunden står när det gäller de fortsatta Las-förhandlingarna. Förbunden i TCO-Ö ska ha haft ett möte i dag fredag om oenigheten.
Gert Lundstedt
13 dec 2019 | 15:23
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

TCO-Ö ska i dag, fredag, ha haft ett internt möte om de fortsatta Las-förhandlingarna som PTK för med arbetsgivarparten Svenskt näringsliv och LO. TCO-Ö representerar mindre TCO-förbund och är en del av PTK i Las-förhandlingarna. Där ingår Lärarförbundet, Vårdförbundet, Journalistförbundet, Teaterförbundet och Sveriges yrkesmusikers förbund (Symf).

Mötet har ägt rum efter att fem LO-förbund – däribland det största, Kommunal – i veckan hoppat av förhandlingarna, och enligt flera uppgifter till Arbetsvärlden skulle flera TCO-förbund kunna vara på väg att lämna överläggningarna. Bland annat öppnade Lärarförbundets chefsförhandlare Marthin Åström i en intervju på torsdagen med Arbetsvärlden för att TCO-Ö eller delar av det kunde vara på väg att backa ur:

– Mycket tyder på att vi inte kommer att ställa upp på förslaget att frågan om saklig grund ska hanteras mellan parterna.

Svar på mejl

Även Svenskt näringslivs vice VD med ansvar för arbetsmarknadsfrågor, Mattias Dahl, flaggade för att det som hänt på LO-sidan också kan hända på PTK-sidan:

– Det kan det säkert, sade han då.

I en stor förhandlingssamverkan som den inom PTK finns alltid olika intressen och utrymme för att diskutera innehållet i förhandlingarna. Den diskussionen förs nu inom PTK

När Arbetsvärlden ber om en kommentar från Lärarförbundets Marthin Åström efter dagens påstådda möte, hänvisar Lärarförbundets presstjänst direkt till PTK.

Efter flera timmars väntan på besked svarar PTK:s pressansvarige Emilia Emtell i ett mejl:

”Det får bli ett skriftligt svar från PTK: I en stor förhandlingssamverkan som den inom PTK finns alltid olika intressen och utrymme för att diskutera innehållet i förhandlingarna. Den diskussionen förs nu inom PTK. Målet är att på den här sidan årsskiftet sätta ramarna för den förhandling som sedan återupptas efter avtalsrörelsen. För att vi ska få en utvecklad anställningstrygghet som är bra för våra medlemmar måste vi sitta med vid bordet. PTK ska fortsätta att verka för en partslösning”.

Nyhetsbrev

PTK meddelar senare på fredagseftermiddagen i ett mejl till Arbetsvärlden att man inte har någon information ännu om mötet i TCO-Ö. ”Jag kan tyvärr inte heller meddela när det är möjligt att göra en direkt intervju med någon av PTK:s företrädare” avslutar Emilia Emtell, pressansvarig.

Gert Lundstedt

/ Kontakta skribenten

13 dec 2019 | 15:23

Relaterad läsning

Ämnen:
#las #ptk #TCO-Ö
Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev