På torsdagen deklarerade Lärarnas Riksförbund, som ingår i Saco, att man inte längre stödjer förhandlingsorganisationen PTK:s förhandlingar om las.
– Jag är mycket bekymrad över en utveckling där politikerna ska hota om lagstiftning och att vi som fackförbund ska vara med i att administrera försämringar för våra medlemmar. Tyvärr har jag svårt att se att förhandlingarna kan leda fram till något som är positivt för våra medlemmar inom privat sektor och det finns ingen annan väg än att frånträda förhandlingarna, säger ordföranden i förbundet Åsa Fahlén.
Nu kan också den grupp som tillhör TCO-Ö (Övriga): Lärarförbundet, Vårdförbundet, Journalistförbundet, Teaterförbundet och Sveriges yrkesmusikers förbund, komma att sluta stödja förhandlingarna.
Ett beslut ifrån TCO-Ö väntas komma senare i eftermiddag eller imorgon.
– Mycket tyder på att vi inte kommer att ställa upp på förslaget att frågan om saklig grund ska hanteras mellan parterna, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.
Saklig grund – en knäckfråga
Det TCO-förbunden ogillar är alltså att förhandlingarna inte bara ska omfatta turordningsregler och omställningspaket, utan också ett slopandet av saklig grund som skäl vid uppsägning i lagen om anställningsskydd, las.
Denna grundregel i las föreslås i förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt näringsliv i stället ersättas av en ny reglering.
– Frågan ligger utanför den pågående Las-utredningens direktiv, men nu har Svenskt näringsliv initierat att våra förhandlingarna också bör handla om saklig grund, vilket vi är emot, säger Mathias Åström.
– Bara att ge sig in i den här frågan innebär risker.
PTK:s förhandlingsdelegation består av två representanter från Unionen, en från Ledarna, en från Sveriges Ingenjörer, en från Saco-Ö och två från TCO-Ö.