PTK-förbunden eniga om att fortsätta las-förhandlingarna Johan Lif är förhandlingschef inom Journalistförbundet. Foto: Tor Johnsson

PTK-förbunden eniga om att fortsätta las-förhandlingarna

Arbetsrätten PTK-förbunden är eniga om att förhandla vidare om turordningsregler och omställningspaket med arbetsgivarna. – Men inom PTK finns det olika uppfattningar om vilka värden som är mest prioriterade, säger Johan Lif, förhandlingschef på Journalistförbundet.
18 dec 2019 | 17:00
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Fackförbunden bakom förhandlingsorganisationen PTK ger grönt ljus för fortsatta förhandlingar med LO och Svenskt näringsliv om ändringar i arbetsrätten. Det beskedet ger Johan Lif som är förhandlingschef på Journalistförbundet i dag onsdag.

Samtidigt finns det skilda åsikter inom PTK om vilka förhandlingskrav som väger tyngst.

– Det finns ju olika medlemsgrupper inom PTK med olika intressen, och i en sådan här förhandling finns det olika komponenter.

Skyddet mot godtycke är viktigt för alla parter på den fackliga sidan

Svenskt näringsliv har i las-förhandlingarna velat ta bort begreppet uppsägning på saklig grund.

Men enligt Johan Lif ställer sig ingen av medlemmarna inom PTK bakom att ge arbetsgivare möjlighet att fritt säga upp anställda:

– Skyddet mot godtycke är viktigt för alla parter på den fackliga sidan, konstaterar han.

Journalistförbundet månar generellt om anställningsskyddet och vill öka tryggheten för visstidsanställda, uppger han.

Anställningsskydd och omställningspaket viktigt

– Där är vi kanske det tjänstemannaförbund som har det starkaste intresset. Vi har historiskt länge jobbat med otrygga anställningsformer, så det är en viktig fråga. Men även möjligheten till kompetensutveckling och omställning inom branschen och att hålla sig omställningsbar är viktiga punkter för oss, säger Johan Lif.

LO:s styrelse sitter, enligt vad Arbetsvärlden erfar, under onsdagens eftermiddag i samtal om hur man där ska gå vidare i förhandlingarna.

Detta sedan sex LO-förbund dragit tillbaka sina förhandlingsmandat. Dessutom avslöjade tidningen Arbetet på onsdagsmorgonen att två LO-toppar ensamma förhandlat om las vid sidan av förbundens gemensamma avtalsråd och förhandlingsdelegationen.

18 dec 2019 | 17:00

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev