Parterna hotar gå till domstol för att stoppa minimilöner Ursula von der Leyen lovade i september i EU-parlamentet att komma med ett rättsligt initiativ om europeiska minimilöner inom hundra dagar. Foto: Jean-Francois Badias, AP/TT

Parterna hotar gå till domstol för att stoppa minimilöner

Europapolitik. LO, PTK och Svenskt näringsliv tänker vända sig till domstol om inte den svenska partsmodellen värnas framöver. EU-kommissionens initiativ att inom hundra dagar föreslå europeiska minimilöner ser man som ett hot.
12 nov 2019
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den svenska arbetsmarknadsmodellen står inför ett allvarligt hot om EU-kommissionen presenterar ett rättsligt förslag om minimilöner.

Det skriver LO:s ordförande Karl -Petter Thorwaldsson, PTK:s ordförande Martin Linder och vice vd:n för Svenskt näringsliv Mattias Dahl i en artikel på DN debatt i dag tisdag.

Hotar gå till domstol

De tre förväntar sig nu att regering och riksdag nära samarbetar med arbetsmarknadens parter för att värna partsmodellen samtidigt som EU-arbetet ska utvecklas.

I annat fall aviserar Thorwaldsson, Linder och Dahl att man med  ”alla till buds stående politiska och rättsliga medel” kommer att försvara den svenska modellen, vilket måste tolkas som att man är beredda att föra ärendet ända upp i EU-domstolen.

Arbetsvärlden söker parterna och företrädare för regeringen för kommentarer.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar