Det tyska parlamentet har röstat för införandet av Bürgergeld – en ny statlig ersättning vid arbetslöshet. Reformen är den största inom det sociala området på 20 år och ska hjälpa människor utan arbete att minska byråkratin kring deras försörjning. Systemet ersätter det statliga arbetslöshetsprogrammet Hartz IV. Arbetsmarknads- och socialminister Hubertus Heil (SPD) beskriver reformen som ”en chans till ett liv med självbestämmande” för arbetslösa.
Socialdemokraterna SPD har med stöd av De gröna och liberalerna FDP röstat igenom förslaget trots kristdemokraterna CDU:s och CSU:s motstånd, skriver Der Spiegel.
För att bli verklighet måste förslaget gå igenom Förbundsrådet på måndag där det finns ett hårt motstånd från kristdemokraterna. Blir det nej där tas förslaget till medling mellan parlamentet och Förbundsrådet.
Staten står för hyran
För den med rätt till ersättning höjs ersättningen från 449 till 500 euro i månaden, enligt Der Spiegel. De första två åren betalar staten hyran eller fastighetsavgiften och även uppvärmningskostnader upp till en viss nivå. Detta för att den arbetslösa ska slippa flytta utan kunna koncentrera sig på att söka arbete.
Den ersättningsberättigade får också behålla tillgångar till ett värde av 60 000 euro per person och 30 000 euro per ytterligare person i hushållet. Om man missar ett möte med arbetsförmedlingen minskar stödet. Det ska också bli enklare att söka en utbildning istället för att snabbt ta ett enklare arbete, rapporterar Der Spiegel.