Skyddsombud JO-anmäler Polisen Ett huvudskyddsombud på Polisen har anmält myndigheten till Justitieombudsmannen (JO). Foto: Jessica Gow / TT

Skyddsombud JO-anmäler Polisen

Skyddsombud ST:s huvudskyddsombud på Polisen, Robert Tkalcic, JO-anmäler myndigheten. Orsaken är den infekterade striden om skyddsombudens rättigheter.
18 apr 2023 | 11:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
Robert Tkalcic

– Jag är ju ingen jurist utan ser ju på det som skyddsombud. Och här vänder man helt upp och ner på vår roll, med samma lagstiftning som vi alltid haft. Det är ett knytnävsslag, säger Robert Tkalcic, som är ST:s huvudskyddsombud på Polisen i region Väst.

Det handlar om det pm som myndigheten skickat ut till samtliga regioner. Och som säger att skyddsombud inte har rätt att företräda en enskild kollega när det gäller anpassning till arbetet, efter till exempel skada eller sjukdom.

I stället ska en anställd inom Polisen kunna ta med en stödperson i samtal med chefen, som då inte sitter på de rättigheter ett skyddsombud har.

”Är inte förenligt med lagstiftningen”

Det har väckt starka reaktioner hos skyddsombud i organisationen. Och nu väljer Robert Tkalcic att anmäla Polisen till Justitieombudsmannen (JO).

– Med svaret arbetsgivaren lämnat till Arbetsvärlden ser jag att vi står för långt ifrån varandra internt. Nu får någon annan se över det här. För jag anser att en myndighet som agerar på det här sättet inte är förenligt med lagstiftningen, säger Robert Tkalcic.

Polismyndigheten svarar att man inte föregår en eventuell process hos JO.

18 apr 2023 | 11:48
Om skribenten
Reporter på Arbetsvärlden

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev