”Tillfälle för EU att bygga trygghet och omställning” Eva Nordmark deltar i trepartstoppmöte i Rom i dag. Foto: Simon Markusson

”Tillfälle för EU att bygga trygghet och omställning”

EU 60 år TCO:s Eva Nordmark deltar i dagens trepartstoppmöte i Rom. Hon säger att EU nu när tillväxten ökar i medlemsländerna borde ta tillfället i akt att bygga upp trygghet och omställning i länder som saknar det.
24 mar 2017
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Toppmötet i morgon lördag med EU:s stats- och regeringschefer är delvis ett tillbakablickande möte, men det ska också resultera i en Romdeklaration om jobb, tillväxt, miljö och sociala frågor.

I dag deltar bland andra TCO:s ordförande Eva Nordmark med Europafacket i ett europeiskt trepartstoppmöte. På ett EU-seminarium i början av veckan berättade hon vilket budskap hon tänkte föra fram i Rom.

”Jag tror att det nu finns ett ”moment of opportunity”: för första gången sedan finanskrisen spår man en period av tillväxt i samtliga EU-länder. Därför borde EU bidra till att bygga upp trygghetssystem och omställningssystem …”

Hon konstaterade att vi sett ett antal år nu när den ekonomiska krisen och angrepp på fackliga rättigheter har gjort att ojämlikheten har ökat i Europa.

– Jag tror att det är en grogrund för populism och protektionism. Det är en väldigt farlig utveckling, både politiskt och ekonomiskt.

– Men jag tror att det nu finns ett ”moment of opportunity”: för första gången sedan finanskrisen spår man en period av tillväxt i samtliga EU-länder. Därför borde EU bidra till att bygga upp trygghetssystem och omställningssystem i länder där de är väldigt bristfälliga. Gör vi rätt nu tror jag att vi också har en mycket bättre framtid.

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar