I dag, torsdag, kom beskedet att Riksbanken sänker reporäntan med ytterligare 0,15 procentenheter, till –0,5 procent. Sänkningen var överraskande stor, och på en presskonferens förklarade Stefan Ingves det med att Sverige måste förhålla sig till den penningpolitik som förs i världen. Det låga oljepriset, problem i Kina och förväntade ytterligare stimulanser från olika centralbanker sätter Sverige i en svår sits.
– Skulle vi avvika kraftigt skulle vi få problem med kronkursen och exporten, och då blir det ännu svårare att få upp inflationstakten till 2 procent.
Inte bara positivt
Sänkningen görs alltså för att försvaga kronan och på det sättet försvara inflationsmålet i den svenska ekonomin. Men reaktionerna är inte övervägande positiva. DN:s Johan Schück är bekymrad över att Riksbanken väljer att sänka när vi är på väg in i en högkonjunktur, pengarna fortsätter att vara gratis och risken för bubblor ökar.
TCO:s chefsekonom Göran Zettergren tyckte redan i höstas i en intervju i Arbetsvärlden att Riksbanken borde sitta still i båten och invänta inflationen, som han då trodde var på väg. Efter dagens besked om sänkning skriver han i ett mejl till Arbetsvärlden:
– Att försvaga kronan är en genväg till högre inflation men det är inte långsiktigt hållbart. Det är bara via lägre arbetslöshet och högre löneökningar som inflationen varaktigt kommer upp till målet.
Lägre löner kan ge ännu lägre inflation
Att sänka löner och löneökningstakten, som arbetsgivare och vissa politiska partier vill nu, är ytterligare ett problem – skulle enligt Göran Zettergren ge ännu lägre inflation. Samtidigt är tillväxten i Sverige är just nu nära 4 procent, en av de högsta nivåerna i EU.
– De stora riskerna kommer från osäkerheten i världsekonomin, konstaterar Göran Zettergren. Sverige är en liten och mycket omvärldsberoende ekonomi.