”Minusräntan kan vara värre för ekonomin än väntat”

Makroekonomi Minusräntan kan rentav vara skadlig för svensk ekonomi. Det säger TCO:s chefsekonom Göran Zettergren i en kommentar till Dagens industris kartläggning av näringslivets starka kritik mot ränteläget.
10 maj 2016

I en artikel i tisdagens Dagens industri har tidningen kartlagt näringslivets åsikter om Riksbankens historiska beslut att införa minusränta. 53 av 79 tillfrågade chefer och vd:ar svarar att minusräntan är fel, elva ställer sig positiva till den medan 15 är tveksamma eller vill inte svara. Näringslivstopparna skräder inte orden i sin kritik. I kommentarerna finns att läsa att den ger ”en uppenbar risk för finansiella bubblor”, att den ”sänder ut en signal som andas kris och panik” och att ”minusräntan lägger en död hand över allt”.

TCO:s chefsekonom Göran Zettergren delar näringslivets farhågor om ränteläget och säger att Dagens industris kartläggning visar på större problem än vad som tidigare har befarats.

– Min uppfattning har länge varit att minusräntan har varit verkningslös. Det intressanta med DI:s rundringning är att det möjligen kan vara värre än så. Minusräntan kan rent av vara skadlig för svensk ekonomi.

10 maj 2016
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan