I dag kom beskedet att Riksbanken ligger kvar med en reporäntan på -0,35 procent. Den här gången – i deras räntebana finns ändå två möjliga med marginella sänkningar i närtid: en i slutet av 2015 och en i början av 2016.
Allt fler röster har redan höjts mot ytterligare sänkningar. Även Göran Zettergren, TCO:s chefsekonom, sällar sig till den skaran.
– Jag tror att Riksbanken har nått vägs ände. Man försöker visa att man gör något, men vi kan inte sänka hur länge som helst – även om man lyckas ett tag blir effekten bara tillfällig.
Andra centralbanker gör samma sak eftersom alla har problem med den låga inflationen, och efter en tid är kronkursen tillbaka i utgångsläget igen.
”Riksbanken får bita i det sura äpplet. De har missat sitt inflationsmål i sex år, de kommer att missa det i år också och kanske nästa år.”
Göran Zettergren menar att inflationen är på väg upp, men inte så fort som Riksbanken har sagt i sina prognoser.
– Jag tror att Riksbanken får bita i det sura äpplet. De har missat sitt inflationsmål i sex år, de kommer att missa det i år också och kanske nästa år. Men vi har en tillväxt nu på 3 procent, sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar, om än svagt. Jag tror att arbetslösheten kommer att minska ytterligare, mer än vad Konjunkturinstitutet spår.
Det skulle göra att inflationen ändå får fart bakom hörnet.
–Det är bara att sitta still i båten och vänta in den.
Den springande punkten för att komma åt inflationen på sikt är att få ner arbetslösheten, säger Göran Zettergren.
– Det är den enda verkliga hållbara åtgärden för att få upp inflationen. Arbetslösheten beror på lågkonjunkturen och håller tillbaka löneökningarna. De låga löneökningarna är huvudförklaringen till den låga inflationen.
Gärna mer expansiv finanspolitik
Han skulle gärna se att regeringen hjälpte till med en mer expansiv finanspolitik och passade på att låna till låg statslåneränta för investeringar sådant som skapar tillväxt för samhället: infrastruktur och bostäder. Men är tveksam till att det kommer att hända.
Enligt pressmeddelandet i dag kan Riksbanken sänka reporäntan marginellt både i slutet av 2015 och i början av 2016. Deras räntebana visar att räntan väntas ligga kvar på minus ända till i början av 2017.
Vad ser du för risker med fortsatt minusränta?
– Vi har haft en lång lågkonjunktur och vi har ytterligare år framför oss innan vi är ute ur den. Den låga räntan riskerar att bygga upp bubblor på bostadsmarknaden. Jag är orolig för att hushållen ska se dagens räntenivåer som varaktiga, och förköpa sig eller spekulera i större bostad. Jag tror inte att man ska dra frågor om amorteringskrav och räntesubventioner i långbänk.
Och vilka risker ser du om konjunkturen viker ner igen, exempelvis på grund av en fortsatt nedgång i Kina som sprider sig i världen?
– Det finns ju ingenting att ta till om krisen vänder ner igen. Hade vi inte sänkt räntan så mycket som vi gjorde vid finanskrisen, då hade vi kanske fått en krasch redan då. Men i dag kan vi inte sänka så mycket.
– Sverige har aldrig tidigare haft minusränta, och ju längre tid vi har det, desto svårare blir det att möta framtida nedgångar i konjunkturen.