Sedan en månad tillbaka har de anställda på TCO:s kansli tillgång till förmånsplattformen Benifex, som tidigare hette Benify. Därigenom erbjuds de anställda rabatter på varor och tjänster alltifrån glasögon, hemstädning och nätbutiken Zalando. Men de har också den senaste månaden kunnat utnyttja 100 kronors rabatt på köp av tjänster via gigföretaget Tiptapp. Detta trots att kollegorna i LO-facket Transport bedrivit aktiv kampanj mot företaget i flera år.
– Tiptapp dumpar lönerna i en skör sektor. Transport tycker inte att Tiptapp eller den här typen av företag bör existera, säger Sirin Celik, utredare på Transport.
Villkorsdumpning, svarta pengar och kriminella nätverk
Tidningen Hem&Hyra har i en serie artiklar kunnat visa hur utförarna av Tipptapps tjänster måste arbeta extremt långa dagar, även om de är sjuka, för att få ihop tillräckligt med pengar. Över hälften av de 85 förare tidningen undersökt saknar körkort. Ingen har yrkestrafiktillstånd. Bakom appens glättiga fasad döljer sig en verksamhet som präglas av svarta pengar, identitetsstölder, kriminella nätverk och exploatering av arbetsmarknadens mest utsatta.
Gigföretagen har länge kritiserats, inte minst från fackligt håll för att deras affärsmodell syftar till att undslippa arbetsgivaransvar och därmed ansvar för arbetsvillkoren. Och ur det perspektivet är Tiptapp det värsta, enligt Pontus Blüme, gig-forskare och en av organisatörerna bakom Gigwatch.

– Tiptapp erbjuder de absolut sämsta villkoren på svensk arbetsmarknad och de enda som kan tänka sig att utföra tjänsten är de som står absolut längst från den reguljära arbetsmarknaden, säger Pontus Blüme, doktorand vid Stockholms Universitet.
Appföretaget självt är inte formellt arbetsgivare och anser sig därför inte heller ansvara för villkoren. Men till Hem&Hyra säger bland annat Pia Bergman, tidigare expert på ekonomisk brottlighet vid Skatteverket, att de ändå inte kan svära sig fri från ansvar för verksamheten.
– Tiptapp göder det här systemet och måste vara medvetna om hur det fungerar, säger hon till Hem&Hyra.
Tiptapp
Tiptapp registrerades 2015. Företaget erbjuder privatpersoner upphämtning av sådant man vill bli av med eller flyttat mellan adresser, som sopor och möbler.
Det är kunden själv som lägger in en beställning i appen och sätter priset. Tjänsten utförs sedan av en utförare kallad "Helper" som inte är anställd av Tiptapp. Företaget anser sig inte vara arbetsgivare utan en ”annonsplattform”.
2018 förbjöd Stockholms stad Tiptapp att transportera hushålls grovavfall. Företaget har sedan dess drivit en lång rättsprocess mot förbudet som upphävdes först förra året.
2020 prickade Arbetsmiljöverket företaget för flera allvarliga brister och ansåg att Tiptapp ska betraktas som arbetsgivare med arbetsmiljöansvar. Företaget överklagade beslutet till förvaltningsrätten som friskrev företaget från ansvaret.
I samband med Hem&Hyras granskning i december 2024 svarade plattformen att de anser sig ta ansvar genom att sätta upp regler för användande och att de kan stänga av ”helpers” som missköter sig.
Under Tiptapps tioåriga historia har de varit föremål för myndighetskontroll och varit involverade i flera rättsprocesser som de vunnit (se faktaruta). Efter Hem&Hyras granskning har ytterligare myndigheter, däribland Polisen och Transportstyrelsen reagerat. Företaget var i januari i år även ämne för riksdagsdebatt.
– Detta bottnar ju i det stora problem vi har med ett utbrett skuggsamhälle i Sverige, sade arbetslivsminister Paulina Brandberg i talarstolen i januari, rapporterade Hem&hyra.

Flera fack erbjuder rabatten
Men TCO är inte ensamma i den fackliga världen att som arbetsgivare ha erbjudit rabatt hos Tiptapp. Rabatten var tills kort innan denna artikel publiceras en del av rabattpaketet Benify Deals som erbjuds förmånsplattformens kunder.
Bland dess kunder återfinns flera fackförbund inom TCO, däribland ST, Vision, Forena, Finansförbundet och Polisförbundet. Men även anställda på Saco-förbunden Sveriges Lärare och Akavia har tillgång till paketet. Flera av de företag som ingår i paketet saknar kollektivavtal.
Transport: ”Absolut inte ett företag fackförbund bör ge rabatt hos”
Men kritiken mot företaget har, som nämnt, länge funnits inifrån de egna fackliga leden. Transport har motarbetat företaget i flera år. Fackets utredare Sirin Celik beskriver företagets upplägg som ett medvetet kringgående av den svenska modellen.

Är det ett företag som fackförbund bör ge rabatt hos?
– Absolut inte. Man använder sitt förtroendekapital och går i god för företaget. Jag tycker att man behöver vara mycket duktigare med att granska vad man erbjuder för rabatter, säger hon.
Kanslichefen: Har inte resurser att granska
Mikael Sjöberg är kanslichef på TCO. Han är noga med att påpeka att han och TCO anser att företag som Tiptapp bör ta ett större ansvar och att alla företag bör teckna kollektivavtal. Men företag som Tiptapp och företag utan kollektivavtal finns på arbetsmarknaden och då kan de också dyka upp i förmånsportaler.
Facken och Tiptapp
I februari 2025 anslöt sig TCO till förmånsplattformen Benifex.
Plattformen erbjuder, genom sina ”Benify Deals” rabatt på en rad olika företag.
TCO har en inköpspolicy som säger att organisationen enbart ska köpa in tjänster från företag med kollektivavtal. Även dessa företags underleverantörer ska ha kollektivavtal.
Flera av bolagen som de anställda erbjuds rabatt hos, däribland Tibber och Meds, har inte kollektivavtal.
Även andra fackliga organisationer är anslutna till Benifex. Däribland:
Fackförbundet ST (TCO)
Finansförbundet (TCO)
Forena (TCO)
Polisförbundet (TCO)
Vision (TCO)
Sveriges Lärare (Saco)
Akavia (Saco)
– Jag har ett högt förtroende för våra medarbetare och alla som jobbar här har en syn på arbetsmarknaden som vägleder dem, även på fritiden. Jag utgår ifrån att ingen hos oss känner att vi uppmanar dem att använda Tiptapp, säger han.
Finns det inte en risk att medarbetare upplever att de rabatter som arbetsgivaren erbjuder också är godkända?
– Jag litar på att våra medarbetare förstår vad en förmånsportal är. Jag tror inte att man upplever att det är certifierade eller godkända leverantörer som ligger i portalen. Sedan finns ju förstås en risk att någon skulle komma i kontakt med ett företag som man inte känner till. Det kan hända i Benify och vid en google-sökning. Så funkar vi människor, säger han.

Ingen kontroll av rabatterna
Att TCO:s leverantörer har kollektivavtal är ett krav i organisationens inköpspolicy. Kravet gäller också för underleverantörer. Mikael Sjöberg säger att vid anslutningen till Benify/Benifex var TCO noga med att försäkra sig om att företaget hade kollektivavtal, vilket det också har med Unionen. Däremot granskar inte TCO vilka företag som erbjuder rabatter i portalen och har inte heller resurser att göra det.
– Vi är en liten organisation och kan inte bevaka de delarna. Då blir valet: ”Kan vi ha sådana här erbjudanden till medarbetarna?” Det har vi kommit fram till att vi kan. Men vi kommer att ta upp det här med Benify och säga hur vi ser på sådana här företag.
Kontrollsystem ska finnas hos facken
Mikael Sjöberg säger att risken finns att det även i framtiden dyker upp tveksamma företag. Skulle det bli för många sådana måste frågan om anslutningen väckas på nytt. Kanske kan det vara en idé att samarbeta med de andra facken som också har förmånsportalen och hjälpas åt att rensa bort de som inte har kollektivavtal eller på annat sätt inte stämmer överens med fackens värderingar, spånar Mikael Sjöberg.
Ett sådant system ska dock redan finnas på plats. Det uppger i alla fall fackförbundet ST som trots det också erbjudit Tiptapp-rabatten under februari.
”Vi har ett löpande samarbete mellan alla fackförbund där dealen är att om någon tycker att ett erbjudande inte är lämpligt utifrån våra värderingar så tas erbjudandet bort hos alla fackförbunden. Detta innebär att vi också har en ständig dialog med Benify/Benifix om deras erbjudanden.”, skriver organisationen pressansvariga Anders Maxson i ett mail till Arbetsvärlden.
Efter att ST tagit del av Arbetsvärldens skärmavbild återkommer Anders Maxson:
”Som sagt, det ingår inte i erbjudandet längre. Däremot är det bra att det plockats bort. Vi hittar dock inga uppgifter om att någon medlem hos ST utnyttjat just detta erbjudande.”, skriver han.
Facken har fått kommentera
Samtliga i artikeln omnämnda fackförbund har beretts möjlighet att kommentera. Följande svar har inkommit:
Polisförbundet:
”Polisförbundet har ett avtal med Benify till våra anställda på kansliet och vi förutsätter att de löpande granskar och följer upp de bolag som ingår i deras utbud. Om det som framkommer i granskningen av Tipptapp stämmer ska bolaget inte finnas med bland de rabatterade tjänster som erbjuds.”
Sveriges Lärare:
”Vi kommer att undersöka detta och inleda en dialog med Benifex.”
Akavia:
”I det rabattpaket som Benifex erbjuder våra anställda ingår flera hundra leverantörer. Vi har ett nära samarbete med Benifex och utvärderar kontinuerligt vilka leverantörer som våra anställda erbjuds rabatter hos. Vi ställer höga krav på alla våra leverantörer och deras underleverantörer. Benifex ska säkerställa att alla leverantörer de i sin tur erbjuder oss uppfyller våra högt ställda krav och förväntningar. Det är därför bra att Benifex inte längre erbjuder TipTapp inom ramen för sitt rabattpaket.”
Finansförbundet:
”Vi beklagar de brister vi nu tagit del av hos en av Benifys förmånspartners och välkomnar att de tagits bort från portalen när detta uppmärksammats. Vi kommer fortsätta vår dialog med Benify om hur kvalitetskontrollen ytterligare kan stärkas framöver.”
Vision:
”Vision välkomnar att Benify slutat erbjuda rabatt på TipTapps tjänster. Deras verksamhet och arbetssätt strider mot våra värderingar. Vi förväntar oss att Benify tar sitt ansvar och enbart samarbetar med företag som erbjuder schysta villkor. Det är något som vi krävde när vi började samarbeta med dem och vi kommer att ta upp frågan med dem inom kort.”
Arbetsvärldens kontroll visar att Tiptapp-rabatten i början av veckan plockades ned från Benify Deals även hos kunder utanför fackföreningsvärlden. Till Arbetsvärlden skriver Benifex att det skedde efter att företagets annonskampanj löpt ut.
”Det har tidigare funnits ett erbjudande som nu har löpt ut. I dagsläget finns inget aktivt samarbete på plats eller beslut om kommande samarbete.”, skriver företaget i ett mejl till Arbetsvärlden.