Svenska fack vädjar till regeringen att skydda afghanska fackledare Utrikesminister Ann Linde vid en presskonferens om läget i Afghanistan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska fack vädjar till regeringen att skydda afghanska fackledare

TCO, LO och Saco vädjar om skydd i Sverige för afghanska fackliga ledare. Det rör sig om fyra personer i ledningen för afghanska facket och deras familjer. De håller sig nu gömda med rädsla för livet.
Göran Jacobsson
1 sep 2021
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

− Det rör som om runt 30 personer. De har mottagit hot. De befinner sig i en nödsituation. Det är fara för deras liv, förklarar Anna Gustafsson, internationell sekreterare hos TCO.

Facket heter National Union of Afghanistan Workers and Employees (NUAWE). Organisation var förbjuden när talibanerna styrde Afghanistan 1996-2001. Nu har det afghanska facket 160 000 medlemmar.

De svenska facken har skrivit brev till utrikesministern och justitieministern, där facken bland annat berättar att det afghanska facket arbetar för kvinnors rättigheter och att de nu är särskilt oroliga för det afghanska fackets kvinnliga ledare och ledningens kvinnliga familjemedlemmar.

De svenska facken vill att regeringen ska ta initiativ inom EU och med hjälp av andra internationella organisationer för att ge skydd åt det afghanska fackets ledare och deras familjer.

Det afghanska facket beskrivs som demokratiskt och oberoende av landets regering av de svenska facken. NUAWE är med i IFS − Internationella fackliga samordningen − och det är IFS som har uppmärksammat de fackliga ledarnas utsatta situation.

”Små möjligheter att föreslå flyktingstatus”

Utrikesminister Ann Linde har svarat facken i ett brev. Hon skriver att hon och regeringen inte har några möjligheter att föreslå asyl och flyktingstatus för enskilda individer. Utrikesministern skriver att hon skickar fackens fråga om skydd för de afghanska fackliga ledarna till Sveriges ambassad i Kabul, men förklarar att ambassaden har små möjligheter att föreslå flyktingsstatus för enskilda individer.

Nyheter

Anna Gustafsson hos TCO säger:

− Vi hoppas att ambassaden ska använda möjligheten att hjälpa dem. Det handlar om människor från en organisation som kämpat för mänskliga rättigheter och demokrati i landet och som nu är mycket utsatta.

”Ambassaden kan ge flyktingstatus”

Guna Graufelds på Migrationsverkets presstjänst svarar skriftligt på Arbetsvärldens frågor. Hon skriver att Migrationsverket inte har möjlighet att förslå att enskilda personer ska bli kvotflyktingar. Det har däremot ambassaden. Även FN kan föreslå att Sverige tar emot vissa personer som kvotflyktingar. Det är dock Migrationsverket som beslutar om någon ska få bli kvotflykting i Sverige.

Inte tid att svara på frågor

Sveriges ambassad i Afghanistan har flyttat till Stockholm. UD:s kommunikationsenhet meddelar att ambassaden just nu inte har möjlighet att svara på frågor om de afghanska fackliga ledarna på grund av hög arbetsbelastning.

Relaterad läsning

Göran Jacobsson
1 sep 2021
Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera

    Kommentera artikeln

    Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

    Hämtar fler artiklar