Svårt hjälpa företagare till låga pensionsavgifter

Få företagarmedlemmar har nappat på Unionens erbjudande om att teckna hängavtal för att få låga avgifter på sitt pensionssparande. Nu går förbundet ut på marknaden för att hitta fler lösningar.
Rickard Jakbo
8 dec 2014 | 10:44
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Konsulter, frilansare och andra ensamföretagare är hänvisade till att tjänstepensionsspara på egen hand utanför kollektivavtalssystemet. Därmed måste de betala högre avgifter, vilket kan betyda stora skillnader i faktisk pension. Men det finns fackliga försök för att rätta till ojämlikheten. För cirka två år sedan tog Unionen fram en pensionslösning till medlemmar som driver sitt företag som en juridisk person, vilket vanligtvis är aktiebolag. Förbundet erbjöd medlemmarna att teckna hängavtal till Unionens kollektivavtal. Via den vägen kunde de komma in i tjänstepensionsavtalet och få ett billigare pensionssparande. Men det är endast en mycket liten andel av Unionens cirka 6 500 egenföretagarmedlemmar som använt sig av denna möjlighet.

Fredrik Nilsson, marknadschef på Unionen. Foto: Camilla Svensk

Fredrik Nilsson, marknadschef på Unionen.
Foto: Camilla Svensk

Det är ett fåtal.Det beror troligen på att kunskapen om den här möjligheten generellt sett är låg och att lösningen kräver att bolaget är en egen juridisk person, säger Fredrik Nilsson som är marknadschef på Unionen.

För att bilda ett AB krävs ett aktiekapital och många har inte råd med det. De flesta företagarmedlemmar driver därför sin verksamhet i en enskild firma, och kan då inte teckna hängavtal.
– Tyvärr är det bara en del av dem som driver eget företag som kan ta del av möjligheten.

PTK, tjänstemannafackens samverkansorganisation i pensionsfrågor, är medveten om problemet.
– Egenföretagare med enskild firma har det svårt. De har ingen som förhandlar åt dem i när det gäller pensioner, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK.

Dan Wallberg, PTK. Foto: Jezzica Sunmo

Dan Wallberg, PTK.
Foto: Jezzica Sunmo

Dan Wallbergs råd till företagare är att kontakta försäkringsbolagen och jämföra deras avgifter på pensionssparandet.
– De flesta har tagit fram speciella företagarpaket som inkluderar sjukförsäkring, framtagna för egenföretagens behov. Dessa är inte de billigaste som finns på marknaden, men ett alternativ, säger Dan Wallberg.

Ett alternativ för dessa medlemmar är att höra av sig till sitt fackförbund. Journalistförbundet erbjuder till exempel ett frilanspaket via sitt delägda bolag PP Pension, där pensionsförsäkring, sjukförsäkring och andra typer av försäkringar ingår.

Unionen förhandlar om ett erbjudande som ska passa den stora gruppen ensamföretagare.
– Vi hoppas att vi inom kort har en lösning som vi kan erbjuda våra medlemmar. Målsättningen är att vi ska vara klara innan årsskiftet, säger Unionens Fredrik Nilsson.

Egenföretagare kan tjäna hundratusentals kronor

Höga avgifter för pensionssparandet kan betyda stora skillnader, upp till flera hundra tusen kronor, när det är dags att gå i pension. En halverad avgift ger en 30-åring 255 000 kr mer i pensionskapital, visade en uträkning som Collectum gjorde åt TCO-tidningen 2013. Enligt uträkningen måste en egenföretagare i genomsnitt betala närmare 3 000 kronor mer i premier varje år för att få ut samma pension som den som är anställd.

+ Expandera

Kommer avgifterna i närheten av de låga tjänstepensionsavgifterna?
– Eftersom företagarna är en mindre grupp har vi lite andra förutsättningar. Men vi kan konstatera att det finns ett stort intresse för gruppen och för att samarbeta med oss. Vi kommer att se till att det är ett förmånligt erbjudande. Tyvärr kan jag inte gå in på ytterligare detaljer eftersom vi fortfarande för diskussioner med extern part, säger Fredrik Nilsson.

Rickard Jakbo

/ Kontakta skribenten

8 dec 2014 | 10:44

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev