Sundsvall inför krav på kollektivavtal i upphandlingar

Sundsvall inför krav på kollektivavtal i upphandlingar

Kollektivavtal Att kunna ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar är en knäckfråga för regeringen. Sundsvalls kommun går steget längre och inför krav på kollektivavtal – trots att det är någonting som både fack och näringsliv ser som omöjligt.
23 nov 2015 | 13:51
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Bodil Hansson (S), vice ordförande i Sundsvalls kommunstyrelse.

Bodil Hansson (S), vice ordförande i Sundsvalls kommunstyrelse.

– Det är en tydlig politisk vilja och inriktning från vår sida att höja ambitionerna både vad gäller sociala- och miljövillkor. Sundsvalls kommun köper ju tjänster för väldigt stora summor pengar, säger Bodil Hansson (S), vice ordförande i Kommunstyrelsen i Sundsvall.

Att kunna ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga upphandlingar är en fråga som regeringen drivit hårt det senaste året. Facket är mycket positiva till förslaget om att det ska bli obligatoriskt att ställa sådana krav, medan Svenskt Näringsliv är kritiska.

Läs mer: Nya upphandlingskrav möter motstånd

Att fullt ut kräva kollektivavtal är dock någonting som ingen av de fackliga centralorganisationerna driver.

– Att direkt ställa krav på kollektivavtal är inte rättsligt möjligt eftersom det i praktiken skulle innebära att arbetsgivaren tvingades in i en arbetsgivarorganisation, vilket går emot den negativa föreningsfriheten, sade Sofia Råsmar, jurist på TCO, till Arbetsvärlden i februari i år.

Läs mer: Många kommuner vill ställa sociala hänsyn

Är beredda att pröva frågan

Bodil Hansson (S) säger dock att frågan är så pass viktigt för styret i Sundsvall (som utgörs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet) att de är beredda att kämpa för den.

– Vi gick till val på frågan om att införa krav på kollektivavtal och då vill vi också göra det. Om någon väljer att pröva frågan får vi helt enkelt se hur det blir.

Under det senaste året har de fört en dialog med arbetsmarknadens parter, och även om arbetsgivarorganisationerna varit starkt emot har flera lokala företag med kollektivavtal ställt sig positiva eftersom de idag missgynnas i offentliga upphandlingar.

– Att ställa krav underlättar också uppföljningen. Det går åt ganska så mycket skattepengar till att följa upp kollektivavtalsliknande villkor, medan det är bra mycket enklare att följa upp krav på kollektivavtal, säger Bodil Hansson.

23 nov 2015 | 13:51

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Bror Hellman 27 nov 2015:

    Man behöver inte vara medlem i Svenskt Näringsliv för att ha ett kollektivavtal, vill man verkligen inte vara med där så kan man teckna ett hängavtal i stället.

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev