Nu ska alla med offentliga uppdrag följa kollektivavtalen

Kollektivavtal Det ska bli obligatoriskt att ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor i offentliga tjänsteupphandlingar, föreslår en ny statlig utredning. De villkor som sätts främst är lön, semester och arbetstid.
1 sep 2015 | 17:34
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

− Vi utgår från att det i vissa fall ska vara obligatoriskt att ställa krav på skäliga villkor. Problemen är koncentrerade till vissa branscher och vår bedömning är att det i förhand går att fastställa var det är nödvändigt, säger professor Niklas Bruun som har lett utredningen.

Obligatoriet att ställa krav på skäliga arbetsvillkor ska gälla upphandlingar som rör tjänster eller blandade kontrakt med inslag av både tjänste- och varuupphandling. Med i bedömningen ska också vara om upphandlingen avser en bransch där det föreligger en risk för anställnings- och arbetsrättsliga förhållanden som avviker från en godtagbar nivå.

Bedömningen om vilka områden som ska innefattas ska göras av den nya Upphandlingsmyndigheten tillsammans med arbetsmarknadens parter och andra relevanta aktörer.

De obligatoriska kraven ska gälla bestämmelser om lön, semester och arbetstid. Vid arbete utomlands ska ILOs kärnkonventioner gälla. Utöver de obligatoriska kraven ska den upphandlande myndigheten också ha möjlighet att ställa krav om andra kollektivavtalsvillkor såsom tjänstepension och försäkringar.

Gäller inte utstationerade företag

De frivilliga villkoren gäller endast svenska företag, för utstationerade företag gäller utstationeringslagstiftning och där får endast minimikrav gällande lön, arbetstid och semester ställas.

− Men utstationerade företag står för cirka en procent av all offentligt upphandlad verksamhet i Sverige. Att, som vissa framhåller, låta de reglerna sätta normer för all upphandling anses på många håll absurt, säger Niklas Bruun.

Förslagen i utredningen har redan fått skarp kritik från vissa håll. Svenskt Näringsliv menar bland annat de föreslagna reglerna kommer att missgynna svenska företag i förhållande till utländska företag som utstationerar arbetskraft till Sverige.

– Det enda egentliga syftet med förslaget är att tillgodose fackliga krav. Nackdelarna är så stora att det bör stoppas i papperskorgen, säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svensk Näringsliv.

Ska kunna välja vilket avtal

I de fall där det finns flera kollektivavtal inom samma område ska leverantören kunna bestämma vilket av avtalen inom branschen den vill följa.

− Men det måste vara ett avtal som följs, man ska inte kunna plocka russinen ur kakan på flera avtal. Och det måste vara centrala avtal som skrivits inom de fackliga centralorganisationerna i Sverige, det kan inte vara något lokalt skojaravtal, säger Niklas Bruun.

Innefattar huvudleverantörsansvar

Reglerna föreslås gälla även underleverantörer i entreprenadkedjor, och det är huvudleverantören som vunnit upphandlingen som ansvarar för att villkoren följs längre ner i kedjan.

Gällande uppföljning av att kraven faktiskt uppfylls har utredningen inget förslag. Niklas Bruun säger att man utgått från att skyldigheten att följa upp ställda villkor redan är någonting som ingår i upphandlingssystemet.

Ska införas nästa år

Förslagen väntas införas i lag i april nästa år efter att utredningen varit ute på remiss.

− Det är ju egentligen inte så dramatiskt det här. Det förvånar mig om det blir en stor politisk stridsfråga, särskilt med tanke på kollektivavtalens täckning i Sverige. Det är inte så konstigt om vi i upphandlingar med skattepengar ställer krav på skäliga villkor, säger Niklas Bruun.

1 sep 2015 | 17:34

Relaterad läsning

Visa artikelns 3 kommentarer
Kommentera
  1. Av Maria hörnsten 3 sep 2015:

    Äntligen

    • Av Göran Larsson 4 sep 2015:

      håller med. Det har varit dax länge

  2. Av Jan 6 nov 2015:

    Tack. En självklarhet för alla som betalar skatt. Att de som arbetar i företagen ska ha en skälig och bra lön och bra arbetsmiljö. Vem kan vara emot? Och varför? Det argument som Lars Gellner framför är bara patetiskt ”Det enda egentliga syftet med förslaget är att tillgodose fackliga krav”. Vad är det för argument?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev