Sex procent av jobben i Sverige kommer inom tio år att övertas av AI, antingen helt eller delvis. Detta enligt en rapport framtagen av Google, rapporterar Dagens Nyheter. Det motsvarar 300 000 arbetstillfällen som idag utförs av människor.
– Det här är inget som kommer att ske över en natt. Det gör att man successivt kommer kunna uppmuntra människor att kompetensskifta och lära sig nya saker. Det kommer också skapas nya typer av jobb, precis som skett tidigare i historien, säger Anna Wikland, chef för Google i Sverige till tidningen.
I slutet av förra sommaren publicerade tankesmedjan Futurion en lista över vilka jobb som bedömdes säkrare när AI introduceras i yrkeslivet på allvar. Listan publicerades då i Arbetsvärlden. Kort beskrivet bedömdes fysiska hantverksyrken och arbete med människor, inom vård eller socialt arbete som säkra.
Rapporten sammanfaller med Googles Ai-satsning
Googles rapport kommer i kölvattnet av lanseringen av företagets egen AI-modell och marknadsföring av densamma i Sverige. Men deras bedömning av yrken som påverkas av AI motsvarar i stort den rapport som regeringen fick av Myndigheten för yrkeshögskolan i förra veckan.
Yrken som AI troligen kan ta över är, enligt Google, kundtjänstmedarbetare, administrativa supportfunktioner, säljare och översättare.
En försmak av just kundtjänstmedarbetares utsatthet gavs exempel på tidigare i år när fintech-bolaget Klarnas vd meddelade att företaget nu inleder avveckling av de kundtjänst-funktioner som ännu inte outsourcats. Istället ska arbetet skötas av en AI-tjänst och fler funktioner i bolaget kommer att följa efter, enligt VD:n.
Listan med jobben som AI kan ta över
En mer specificerad lista över de yrken som påverkas starkt har tagits fram av AI-forskare på Örebro Universitet. Listan är sorterad i AI-exponeringsordning:
- Statistiker
- Matematiker och aktuarier
- Författare med flera
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Utvecklare inom spel och digitala media
- Civilingenjörsyrken inom kemi och kemiteknik
- Ekonomiassistenter med flera
- GIS- och kartingenjörer
- Systemadministratörer
- Övriga IT-specialister
– Var och en behöver nog fundera på hur de kommer att påverkas och kan dra nytta av tekniken. Samhället behöver bistå med fler insatser för att hjälpa till med vidareutbildning, omskolning och goda trygghetssystem vid arbetslöshet, säger Magnus Lodefalk, en av männen bakom listan, till DN.