Storkonflikt hotar i Svenska kyrkan Svenska kyrkan - Kyrkans Hus - vid Malmö Live i centrala Malmö. Foto: Johan Nilsson / TT

Storkonflikt hotar i Svenska kyrkan

Vision, Akademikerförbundet SSR, Lärarförbundet och Prästfacket varslar idag om strejk för anställda i Svenska kyrkan. Kommunal har idag inlett en strejk med 500 anställda i Svenska kyrkan.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Torsdagen den 28 april sade samtliga fackliga organisationer ja till medlarnas slutbud. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation valde att säga nej.

Om parterna inte kommer överens före den 11 maj, tar Vision ut 280 utvalda arbetstagare i strejk och påvörjar en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad.

Vision organiserar 5700 medlemmar inom Svenska kyrkan.

Bakgrunden är att många församlingar tvingas säga upp personal för att Svenska kyrkan ska undvika en större ekonomisk kris när andelen svenskar som är medlemmar minskar. Till kyrkomötet förra sommaren lämnades en larmrapport där den ekonomiska utvecklingen kallas alarmerande.

Arbetsgivarna kräver nu i förhandlingarna om Las-paketet på kyrkans område försämringar för dem som drabbas av omställningen.

Uppdatering: På kvällen den 3 maj accepterade arbetsgivarna det tidigare ratade budet från medlarna. De 500 strejkande kommunalarna återgick i arbete och övriga förbund drog tillbaka sina strejkvarsel efter att avtalet nu är på plats.

Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar