Stopp för prövningen i sjukförsäkringen efter 180 dagar Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto Henrik Montgomery / TT

Stopp för prövningen i sjukförsäkringen efter 180 dagar

Sjukpenning Sjuka ska inte längre prövas mot ”normalt förekommande arbeten” på hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukpenning. Det föreslår regeringen efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna.
21 dec 2020 | 14:43
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Förändringen är tillfällig och gäller från 21 december. Den införs eftersom de allt fler som drabbats av covid-19, så småningom bedöms kunna återgå till sina arbeten. Den försäkrade ska nu även efter den 180:e dagen i sjukfallet få sin arbetsförmåga prövad mot arbete hos den arbetsgivare de har, i stället för mot ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Detta ska gälla fram till dag 365 i sjukfallet.

Kostnaden för det tillfälliga stoppet bedöms uppgå till cirka 100 miljoner kronor. Förordningsändringen ska gälla till dess att tidigare aviserade lagändringar för att åstadkomma en flexiblare rehabiliteringskedja träder i kraft i mitten av mars.

Förändringen välkomnas av TCO:s ordförande Therese Svanström på Twitter.

Liksom av LO.

21 dec 2020 | 14:43
Om skribenten
Chefredaktör

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev