TCO: Regeringen måste skyndsamt åtgärda sjukförsäkringen Det är brådskande att reformera sjukförsäkringen för att inte avbryta sjukskrivnas rehabilitering, menar TCO.

TCO: Regeringen måste skyndsamt åtgärda sjukförsäkringen

Utförsäkringar Hela 40 procent får nu sjukpenningen indragen vid dag 180 i rehabiliteringskedjan, rapporterar Ekot. TCO menar att politiken nu måste visa enighet och införa de förslag som den statliga utredningen lagt fram. Svar till Arbetsvärlden visar att det finns en riksdagsmajoritet för att minska utförsäkringarna.
20 nov 2020 | 14:48
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Samtidigt som coronapandemin råder ökar utförsäkringarna från sjukförsäkringen. Ekot rapporterar i dag att 40 procent nu får indragen sjukpenning vid dag 180 i rehabiliteringskedjan, då arbetsförmågan enligt gällande regelverk ska prövas mot hela arbetsmarknaden. En kraftig ökning från 29 procent vid samma tidpunkt förra året.

Frågan ställs på sin spets av att sjukvårdspersonal som i våras blivit långtidssjuka i covid-19 nu kan få krav på sig att byta yrke.

TCO har sedan länge drivit frågan att förändra sjukförsäkringen och menar att det nu inte går att vänta längre.

Vad anser TCO att politiken behöver göra med sjukförsäkringen i det här läget?

– Vi anser att man skyndsamt måste genomföra förslagen i utredningen ”En begriplig och trygg sjukförsäkring ”, SOU 2020:06. Det man borde ha lättast att komma överens om nu är reglerna om angivet arbete och bedömningen av arbetsförmågan vid dag 180, där utredningen föreslår att man ska kunna skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden om det finns övervägande skäl att man kan återkomma i arbete innan dag 365, säger Mikael Dubois, utredare välfärdsfrågor TCO.

Man borde ha visat en starkare vilja att åtgärda sjukförsäkringen tidigare.

Vad tycker ni om att man agerar så sent, när personer som insjuknade i covid-19 i våras nu når dag 180 i rehabiliteringskedjan?

– Man borde ha visat en starkare vilja att åtgärda sjukförsäkringen tidigare. Vi har drivit den här frågan länge tillsammans med LO och Saco och påpekat behovet av en reformerad sjukförsäkring som ger möjlighet till en fullständig rehabilitering och återgång i det egna yrket. Nu upplever jag att det har börjat röra på sig, att man i och med pandemin har fått upp ögonen för bristerna.

Varför dröjer politiken, har man tyckt att det skulle bli för dyrt att låta fler stanna kvar i sjukförsäkringen?

– Det är små kostnader i sammanhanget. Med det regelverk som finns i dag finns i stället risken att personer med sjukpenning hamnar i arbetslöshet när de utförsäkras för att deras arbetsförmåga bedöms vara tillräcklig för att utföra något jobb på arbetsmarknaden.

Vad är de största problemen med dagens regelverk?

– Det ena är att Försäkringskassan i dag inte behöver ange ett arbete när de bedömer arbetsförmågan, vilken blir rättsosäkert och svårbegripligt för individen. Man förstår inte vad för jobb man förväntas kunna utföra och det kan i sig göra det svårare att gå vidare. Det andra är att bedömningen av arbetsförmågan vid dag 180 i rehabiliteringskedjan alltför ofta resulterar i att pågående rehabilitering måste avbrytas, vilket innebär en kompetensförlust eftersom man kan få byta yrke trots att man investerat i utbildning och har kompetens som faktiskt behövs och man är på väg tillbaka till sitt arbete.

Även Sverigedemokraterna är positiva till regeländringar om angivet arbete och möjligheter att skjuta upp bedömning av arbetsförmågan, vilket innebär att det finns en potentiell politisk majoritet i riksdagen för att genomföra förändringarna.

Vänsterpartiet lade på torsdagen ett utskottsinitiativ i socialförsäkringsutskottet som går ut på att införa delar av den statliga utredningens förslag som rör angivet arbete och möjligheten att skjuta upp bedömningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden. Även Sverigedemokraterna är positiva till regeländringar om angivet arbete och möjligheter att skjuta upp bedömning av arbetsförmågan, vilket innebär att det finns en potentiell politisk majoritet i riksdagen för att genomföra förändringarna.

Moderaterna och Kristdemokraterna driver i stället frågan om att införa ett tillfälligt undantag för covid-19.

Vad anser TCO om M och KD:s förslag om ett tillfälligt undantag för covid-19?

– Det är principiellt problematiskt med undantag som baseras på enskilda diagnoser. Gör man ett undantag så kan man fråga sig om det finns andra diagnoser som borde ha undantag. Det ska inte vara en diagnosbaserad sjukförsäkring, utan en sjukförsäkring som är förutsebar och fungerar oavsett diagnos.

20 nov 2020 | 14:48

Relaterad läsning

Visa artikelns 1 kommentar
Kommentera
  1. Av Tobias 15 jan 2021:

    Nu har Torbjörn Johansson LO varit i farten igen. Han har fixat avtal till men för alla oss/dom som har arbetsskador och står utan livränta. Ännu en spik i vår kista vi inte behöver. Jag har alltid trott att AFA var till för alla som arbetsskadats på jobbet och att dessa pengar tillföll oss vid skada. Men icke alls så. Läs här:

    I uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och LO ingår även att arbetsgivarna får en återbetalning av premier som de har betalat in till den kollektivavtalade sjukförsäkringen. Återbetalningen, som handlar om miljardbelopp. möjliggörs av att kapitalförvaltningen i försäkringsbolaget AFA givit överskott.

    Hela artikeln finns på Arbetet. Lägger in en länk här så ni kan läsa hela.
    https://arbetet.se/2021/01/07/battre-pensioner-for-unga-arbetare/

    SVARA

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev