Sjukförsäkringen åtgärdas – men först till våren Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto Henrik Montgomery / TT

Sjukförsäkringen åtgärdas – men först till våren

Utförsäkringar Januaripartierna har kommit överens om att ändra lagreglerna för sjukförsäkringen så att det blir enklare att skjuta upp prövningen av arbetsförmågan mot hela arbetsmarknaden vid dag 180. Men frågetecken kvarstår om hur snabbt ändringarna kan börja gälla.
26 nov 2020 | 13:22
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vårdpersonal som blivit långtidssjuka i kampen mot covid-19 riskerar att utförsäkras när deras arbetsförmågan vid dag 180 prövas mot hela arbetsmarknaden.

Moderaterna och Kristdemokraterna har förespråkat ett tillfälligt undantag för covid-19, som alltså inte skulle gälla för andra sjukdomar.

Vänsterpartiet har föreslagit att delar av sjukförsäkringsutredningens förslag införs gällande angivet arbete och utökad möjlighet att skjuta upp prövningen mot hela arbetsmarknaden. Förändringar som gäller alla grupper oavsett diagnos.

Nu har januaripartierna också enats om att införa delar av utredningens förslag. Det gäller punkten om ett nytt beviskrav, övervägande skäl, för att skjuta upp prövningen mot normalt förekommande arbete efter dag 180.

I utredningens förslag står:

”Bedömningen av arbetsförmågan mot angivet normalt förekommande arbete ska efter dag 180 kunna skjutas upp om övervägande skäl talar för att den försäkrade kommer att återgå i arbete hos arbetsgivaren senaste dag 365.”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger till Arbetsvärlden att det är just delen om 180-dagarsprövningen som man går vidare med i ett första steg.

– Den här delen ska nu snabbutredas och vi ska lägga en proposition till riksdagen. Jag gissar att lagändringen kan träda i kraft i mars. Regeringens ambition är att så småningom även införa resten av utredningens förslag och där fortsätter vi att föra diskussioner, säger Ardalan Shekarabi.

Hur blir det för de grupper som utförsäkras nu?

– Vi jobbar vidare med den frågan. Det är komplicerat att göra regeländringar för något som redan inträffat, säger Ardalan Shekarabi.

Kommer ni införa något undantag för de som utförsäkras nu, fram till dess att lagändringen kan träda i kraft?

– Vi håller på att jobba med frågan och jag vill inte spekulera i vad vi kommer göra.

26 nov 2020 | 13:22

Relaterad läsning

Visa artikelns 2 kommentarer
Kommentera
  1. Länkad till från solrosuppropet.se - "Vad betyder ändringen vid dag 180 i sjukförsäkringen? – Solrosuppropet.se" 27 nov 2020:
    […] midnatt? Jag har inte än hittat förslaget i sin helhet men jag hittar en intervju med Shekarabi i Arbetsvärlden där han säger att det är just den delen om när man ska kunna beviljas fortsatt sjukpenning […] - Läs hela texten här
  2. Av Tobias 9 dec 2020:

    Hur blir det med arbetsskadeförsäkringen? Och hur blir det med alla dem som nekas livränta trots beslut om sjukersättning(förtidspension)?

    Det finns mer än 150 000 som inte får sin rätt tillgodosedd i dessa fall. Och ingen gör något för att rätta till denna orätt och fortsätter att be till guldkalven (taleförbudet) utan att åtgärda detta! Varför är det tyst om detta problem?

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev