ST första tjänstemannafacket in i Tesla-konflikten Foto: Ben Margot/TT
Teslabilar lastas i Kalifornien. AP Photo/Ben Margot

ST första tjänstemannafacket in i Tesla-konflikten

Tesla-konflikten Tesla-konflikten sprider sig. Facket ST kommer, liksom SEKO, inte hantera Teslas paket. Unionen avvaktar fortfarande.
10 nov 2023 | 15:08
+1
38
+1
6
+1
0
+1
1
+1
31
+1
13

ST lägger sympativarsel med IF Metalls konflikt om kollektivavtal på Tesla. Varslet innebär att de gör gemensam sak med Seko på Postnord. Från och med den 21 november klockan 15:00 kommer inget av facken hantera post eller paket som är påväg till Tesla-verkstäderna, något som syftar till att slå mot reservdelsförsörjningen.

–  I likhet med IF Metall och hela den svenska fackföreningsrörelsen anser vi att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad. När vi fick en begäran från IF Metall om att vidta sympatiåtgärder var det därför ett självklart beslut för oss att visa vår solidaritet med IF Metall och den svenska modellen, säger Britta Lejon, förbundsordförande för ST i ett pressmeddelande.

Arbetsvärlden erfar att förberedelserna inleddes redan tidigare under veckan med att bygga upp en konfliktorganisation. Detta i väntan på en formell begäran från IF Metall om sympatiåtgärder. 

Sympatiåtgärder i Tesla-konflikten

IF Metall – Strejkar sedan den 27 oktober på samtliga Tesla-verkstäder.
 
Transport – Hamnavdelningarnas medlemmar i fyra hamnar varken lossar eller lastar Tesla-bilar sedan den 7 november. Den 17 november utökas blockaden till samtliga hamnar.
 
Hamnarbetarförbundet – Från och med den 17 november kommer inte heller Hamnarbetarförbundets medlemmar att utföra arbetsuppgifterna i hamnarna.
 
Elektrikerna – Efter att dygnet slår om till  den 17 november kommer förbundets medlemmar inte utföra reparationer eller underhåll på företagets laddstationer eller verkstäder.

Fastighets
– sedan den 17 november blockerar förbundet allt arbete relaterat till Tesla.

Seko – Från och med den 20 november kommer fackets medlemmar inte hantera post- och paketförsändelser till och från Tesla.
 
Målarna – Sympativarsel är lagt för blockad av lackeringsarbeten på Tesla-bilar från och med den 21 november på 53 lackeringsverkstäder. Varslet öppnar för möjlig utökning med ytterligare 56 verkstäder.
 
ST – Fackförbundet speglar Sekos varsel och dess medlemmar kommer inte heller hantera Teslas post.

Byggnads – Från 28 november stoppades alla servicearbeten och byggnationer i Teslas serviceverkstäder.

De nordiska transportfacken, danska 3F, norska Fellesforbundet och finska AKT stoppar Teslabilar med destination Sverige från att lastas och lossas i hamnar.

Transport kommer inte att transportera bort hushållsavfall eller avfall från Teslas anläggningar från och med julafton.

Kommunal ansluter till avfallsblockaden. Från den 2 januari kommer varken hushållsavfall eller avfall från verksamheten att hämtas från Tesla i Örebro och Mölndal.

+ Expandera

Listan över varslade sympatiåtgärder växer nästan varje dag. Tidigare under fredagen meddelade Målarna att deras medlemmar, från och med den 21 december, inte kommer att utföra lackeringsarbeten på Tesla-bilar. Varslet om sympatiblockad av arbetsuppgiften omfattar först 53 lackeringsverkstäder, men med möjlighet till utökning ett par dagar senare till sammanlagt 109. 

Totalt har nu sju förbund lagt sympativarsel till stöd för IF Metalls konflikt med Tesla. 

Unionen som också har gjort försök till att teckna avtal på verkstäderna har ännu inte lagt något varsel.

När kommer ni varsla på Tesla?

– Vi kommenterar aldrig i förväg hur vi kommer att göra kring konfliktåtgärder, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

10 nov 2023 | 15:08

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev