SRAT samlar flera små yrkesgrupper Barnmorskorna ska besluta om de ska gå med i Sacoförbundet SRAT, som samlar många yrkesgrupper, bland annat flygtekniker. Arkivbild från Saab i Linköping. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT.

SRAT samlar flera små yrkesgrupper

Facklig organisering Barnmorskor är inte den enda yrkesgruppen som övervägt att lämna ett stort förbund för det lilla Saco-förbundet SRAT. Enligt professor Anders Kjellberg fungerar SRAT som ett uppsamlingsförbund för olika yrkesgrupper, alltifrån från privatanställda flygtekniker och logopeder till statstjänstemän på utrikesdepartementet.
13 nov 2018

Barnmorskorna är inte den första yrkesgruppen som har önskemål om att stärka sina yrkesfrågor genom att lämna ett stort förbund med muskler för det lilla Sacoförbundet SRAT. Blir Barnmorskeförbundets beslut nu på onsdag att lämna Vårdförbundet (läs mer här) är man ett i en rad av professionsförbund som har gjort samma sak, senast logopederna som 2015 lämnade det större DIK-förbundet.

Enligt sociologiprofessor Anders Kjellberg vid Lunds universitet är den allmänna trenden i den fackliga sfären egentligen att slås sig samman till stora och alltmer heterogena förbund.

Professor Anders Kjellberg, Lunds universitet.

Men varje yrkesgrupp vill ju samtidigt hävda sina egna intressen. Både logopeder och barnmorskor är mindre yrkesgrupper

– Se på Jusek och Civilekonomerna som nu slås ihop. Även Vårdförbundet har en liknande historia. Det blev heterogent genom att samla sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, säger han till Arbetsvärlden.

– Men varje yrkesgrupp vill ju samtidigt hävda sina egna intressen. Både logopeder och barnmorskor är mindre yrkesgrupper, och om de är missnöjda inom sitt större förbund så kanske de vill byta.

Det blir i genomsnitt drygt 550 medlemmar per förening.

Anders Kjellberg beskriver SRAT som ett förbund för små föreningar som historiskt har behövt samla sig med andra för att klara sig.

När föregångaren till SRAT bildades 1968 var det som ett allmänt tjänstemannaförbund bestående av små och medelstora föreningar på olika myndigheter.

– Sedan har SRAT vuxit genom att olika grupper ha anslutit sig. Ett exempel är flygteknikerföreningen som bröt sig ur Transport inom LO. Det var de mer kvalificerade som gick till SRAT och professionaliserades.

Totalt har man 13 000 yrkesaktiva medlemmar fördelade på 24 olika föreningar

Förbundet består av en rad mycket små yrkesföreningar. Totalt har man 13 000 yrkesaktiva medlemmar (2017) inom såväl stat, kommun, landsting som privat sektor fördelade på 24 olika yrkesföreningar.

Det blir i genomsnitt cirka 550 medlemmar per förening.

Logopederna lämnade DIK 2015

När yrken förändras finns nya behov av facklig hemvist, exempelvis kiropraktorer. Yrkesgruppen har, ännu i dag, ingen godkänd akademisk examen i Sverige, däremot fick man 1989 yrkeslegitimation, och Legitimerade kiropraktorers riksorganisation är i dag en organisation inom SRAT. De är fortfarande en liten grupp, enligt Anders Kjellberg med 210 medlemmar.

Logopedernas historia liknar barnmorskornas. Logopederna hade en gång ett självständigt fackförbund, men 1972 gick man tillsammans med några andra förbund ihop till DIK-förbundet inom Saco. 2015 beslutade sig dock logopederna att lämna DIK för att man ville få en tydligare profession, och gick med i SRAT. I dag har man drygt 1 700 yrkesaktiva medlemmar.

13 nov 2018
Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Nyheter
De viktigaste nyheterna två gånger i veckan