Nu står det klart att det anrika Barnmorskeförbundet, som bildades redan 1886, lämnar samarbetet med Vårdförbundet och gör gemensam sak med Sacoförbundet SRAT.
SRAT är något av en udda fågel i fackvärlden och organiserar flera vitt skilda yrkesgrupper i fristående professionsförbund. Det innebär att yrkena själva bestämmer i professionsfrågorna, med facklig uppbackning från SRAT, en modell som alltså lockade Barnmorskeförbundet.
I en intervju i Arbetsvärlden inför stämman sade Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg att barnmorskorna blivit osynliga när de företrätts av Vårdförbundet, som är både professionsförbund och fack. Här hoppas man alltså på bättre förutsättningar i SRAT.
– Vi har fått löfte från SRAT att de aldrig kommer sätta sig vid ett förhandlingsbord om barnmorskefrågor utan att ta med en expert från Barnmorskeförbundet. Hos Vårdförbundet har vi aldrig fått sitta med vid något förhandlingsbord, säger Mia Ahlberg till Arbetsvärlden.
Barnmorskeförbundet har omkring 6 000 medlemmar, varav en majoritet också är medlemmar i Vårdförbundet.
Missnöje går långt tillbaka
Svenska Barnmorskeförbundets styrelse har utrett möjligheten att bilda ett eget fackförbund sedan hösten 2015, en lösning som man inte gick vidare med. I dag, onsdag, röstade alltså en majoritet av lokalföreningarna som representerar barnmorskor runt om i Sverige i stället ja på styrelsens förslag att bilda en självständig facklig professionsförening inom SRAT. Beslutet innebär att barnmorskor redan från årsskiftet kommer kunna gå med i SRAT. De som vill vara kvar i Barnmorskeförbundet kommer inte heller kunna stå kvar hos Vårdförbundet.
SRAT:s ordförande Anitha Wijkström välkomnar Barnmorskeförbundets beslut:
– Vi är mycket glada över att Svenska Barnmorskeförbundet tagit det kloka beslutet att bli en del av SRAT, säger Anitha Wijkström i en kommentar. Nu startar det spännande arbetet med att ta emot vår nya professionsförening på bästa sätt.
Vi tycker att det är olyckligt att Barnmorskeförbundet väljer att splittra kåren
Hur medlemmarna kommer välja mellan att kvarstå hos Vårdförbundet eller Barnmorskeförbundet återstår dock att se, och det lär bli dragkamp om Sveriges legitimerade barnmorskor. Från Vårdförbundets sida har ordförande Sineva Ribeiro redan tydligt signalerat att dörren står vidöppen för alla barnmorskor som vill vara kvar hos Vårdförbundet eller komma tillbaka till förbundet.
– Vi tycker att det är olyckligt att Barnmorskeförbundet väljer att splittra kåren på det här sättet. Det gynnar inte barnmorskorna, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, i en tidigare kommentar till Arbetsvärlden.