Specialistsköterskor lämnar Karolinska efter lönesänkningar Specialistsjuksköterskor lämnar Karolinska sjukhuset i protest mot lönesänkningar. Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT

Specialistsköterskor lämnar Karolinska efter lönesänkningar

Lokalt avtal Det nya arbetstidsavtalet för sjuksköterskor i Region Stockholm har skapat stora konflikter. Sänkta tillägg innebär lönesänkningar på 5 000 i månaden för specialiserade sjuksköterskor. Nu säger en stor grupp upp sig och lämnar Vårdförbundet i protest.
Karin Bromander
17 apr 2019 | 12:37
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Under de senaste månaderna har en stor konflikt kring det lokala arbetstidsavtalet för sjuksköterskor i Region Stockholm blossat upp. Många har tidigare kunnat öka sina grundlöner genom tillägg för natt- och helgarbete, men de har nu sänkts så pass mycket att en slutlig månadslön kan bli 5 000 kronor lägre.

Ilskan har varit stor mot både regionen och Vårdförbundet

Framför allt är det högspecialiserade sjuksköterskor som har berörts. På Karolinskas akutavdelning har 14 av 40 fast anställda sjuksköterskor sagt upp sig.

Ilskan har varit stor mot både regionen och Vårdförbundet, de båda parter som har slutit det nya avtalet.

– Alla sjuksköterskor här är upprörda och besvikna på avtalet. Löne- och arbetsmiljömässigt ger mig den nuvarande poängmodellen en bra livskvalitet, sa sjuksköterskan Michaela Lindström till Vårdfokus i december.

Efter sex år som förtroendevald för Vårdförbundet på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på Södersjukhuset valde hon i december att lämna förbundet i protest.

Tidigare har det funnits många olika småavtal, nu har det i stället blivit mer enhetligt för alla. Så självklart blir effekten av det nya avtalet olika

Den poängmodell som Michela Lindström nämner är en av många som fram till nu har använts för att ersätta den som jobbar obekväm arbetstid.

– Tidigare har det funnits många olika småavtal, nu har det i stället blivit mer enhetligt för alla. Så självklart blir effekten av det nya avtalet olika. Arbetsgivaren har valt att styra belöningen till vissa typer av pass som de tycker är extra svåra att bemanna, säger Gunilla George.

– Om regionen vill vara en attraktiv arbetsgivare borde man ta sig en funderare över vad som händer med just de här grupperna, om man vill ha kvar dem.

Kan bli konflikter även i Skåne och Västra Götaland

Grunden till det lokala avtalet ligger i ett centralt avtal som slöts mellan Vårdförbundet och SKL i december 2016.

Det har sedan implementerats över hela landet, anpassat efter lokala förutsättningar.

Tanken var att de skulle kompenseras för att arbetstiden gjordes om.

Överallt har det gått bra utom just i Stockholm, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet. Det viktiga med ett sånt här avtal är att arbetsgivaren inte får försämra villkoren när det implementerar, säger hon.

– Det kan inte vara så att arbetsgivaren genom ett penseldrag sänker lönerna utan att det får konsekvenser. De här sjuksköterskorna är ju lite arga på oss också, eftersom vi har varit med och tecknat avtalet, men tanken var att de skulle kompenseras för att arbetstiden gjordes om.

Men hon tror att implementeringen kan ställa till problem även i regioner som Skåne och Västra Götaland.

– De stora regionerna har valt att skriva ett enda avtal för all verksamhet, när de borde skriva olika för olika områden. Det kommer de att behöva, verksamheten ser så pass olika ut inom olika delar av vården.

Ska inte påverka pågående avtalsförhandlingar

Men fokus i konflikten borde egentligen handla om någonting annat, tycker Gunilla George.

– Det är viktigt att påpeka att det här handlar om tillägg. Det borde handla om vad vi får i grund och botten. För en sjuksköterska mellan 35 och 45 har löneutvecklingen ofta avstannat och då bli de här kronorna extremt viktiga. Vi måste adressera grundproblemet.

Just nu pågår också nationella kollektivavtalsförhandlingar mellan Vårdförbundet och SKL/Sobona. Det nuvarande avtalet löpte ut den sista mars, men ett nytt avtal är ännu i inte på plats. I förra veckan kallades medlare in.

– Men eftersom det här är ett lokalt avtal påverkar det inte förhandlingarna, det skulle det bara göra om vi sa upp det centrala avtalet. Det vi nu tittar på vad gäller arbetstid är villkoren för de sjuksköterskor som arbetar natt kommunalt, säger Sineva Ribeiro.

 

Karin Bromander

/ Kontakta skribenten

17 apr 2019 | 12:37

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera
Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev