Nytt avtal: Sjuksköterskor får kortare arbetstid Den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS) Foto: Henrik Montgomery / TT

Nytt avtal: Sjuksköterskor får kortare arbetstid

Avtal 2016 Vårdförbundet, Fysioterapeuterna och SKL har i dag slutit ett avtal om arbetstidsförkortning för alla sjuksköterskor som jobbar natt.
Karin Bromander
1 dec 2016
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Alla de sjuksköterskor som omväxlande arbetar dag, kväll och natt inom kommun och landsting får nu sänkt arbetstid. Ju mer en person arbetar natt, desto mer kortas arbetstiden. Det är huvudpunkten i det arbetstidsavtal som slöts mellan Vårdförbundet, Fysioterapeuterna och SKL i dag. Förutom sjuksköterskor omfattas barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och fysioterapeuter. Totalt berörs cirka 110 000 personer som arbetar inom vården.

De som endast jobbar natt ska nu i snitt jobba 34 timmar och 20 min i veckan, en förkortning om två timmar. Samma veckoarbetstid gäller för de som har 30 procents nattarbete på sitt schema. Den som jobbar 20 procent natt får nu en arbetstid om 36 timmar och tjugo minuter per vecka.

Hoppas på ännu bättre lokala avtal

Arbetstidsavtalet ska som allra senast vara implementerat på verksamheterna ut i landet i april 2018, men det finns ingenting som hindrar lokala parter från att sluta avtal innan dess, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

– Det finns i dag redan lokala avtal som beroende på verksamhet faktiskt kan vara bättre än det avtal vi slutit nu. De kan naturligtvis fortsätta att verka, men om man sluter lokala avtal ska de vara bättre än centralavtalet.

Landstingens ekonomi ska inte styra arbetstiden

Arbetstid i lokala avtal har också varit en konfliktfråga i lokala avtal i vissa delar i landet. I Region Skåne har en stor del av sjuksköterskorna inom förlossningsvården valt att säga upp sig, bland annat eftersom arbetstiderna gjort deras arbetsmiljö outhärdlig.

– Det har varit väldigt oroligt därute, till exempel just i Skåne. Det handlar om att arbetsgivare säger upp lokala avtal utifrån vilken budget verksamheten har just då. Personalens arbetsförhållanden försämras helt enkelt om verksamheten går sämre ekonomiskt, och plötsligt är du tvungen att jobba mer för samma lön. Det här avtalet ska ge en trygghet mot det, ekonomin ska inte kunna styra din arbetstid.

Kan leda till att fler arbetar heltid

Vårdförbundets yrkesgrupper har tidigare varit de enda inom SKL:s avtal som arbetar dag, natt och helg oreglerat. Vårdförbundet har också länge arbetat för frågan om just en kortad arbetstid. Enkelt beskrivet handlar det om att den som arbetar natt ska ha rätt att vila under tjänstgöringen och få den tiden betald. Brist på möjlighet till återhämtning leder till risk för utmattning och arbetsskador, menar Vårdförbundet.

– I dag går många, särskilt yngre, sjuksköterskor ner i tid efter bara några år i yrkeslivet. Det ska det här avtalet kunna rädda. Jag ser det som ett jämställdhetsavtal, du ska inte behöva förlora i livslön, pension och försäkringar genom att du själv väljer att gå ner i tid, säger Sineva Ribeiro.

Fokus även på vidareutbildning för anställda

Förutom arbetstidsförkortningen innehåller avtalet löften om att utarbeta partsgemensamma planer för att lösa bristen på specialistsjuksköterskor inom vården. Fokus här ska ligga på så kallad AST, akademisk specialisttjänstgöring, där sjuksköterskor kan vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor inom ramen för sin anställning och kollektivavtal.

Avtalet gäller fram till 31 mars 2019. Det är en förlängning av det nuvarande sifferlösa kollektivavtal som slöts i slutet av december förra året. Där låg stort fokus på arbetstid, och parterna kom överens om att sluta en överenskommelse om frågan senast den 30 november i år. Hade de inte kommit överens skulle kollektivavtalet ha kommit att sägas upp under december.

Karin Bromander
1 dec 2016

Relaterad läsning

Kommentera
Kommentera

Kommentera artikeln

Vi vill gärna få frågor, kommentarer och reflektioner om våra artiklar! Arbetsvärlden förhandsmodererar artikelkommentarer, vilket gör att det kan dröja en stund innan din kommentar dyker upp. Håll dig till ämnet, och håll en god ton. Vi föredrar om du anger ditt riktiga namn, men du måste inte.

Hämtar fler artiklar