Vänsterpartiet söker retuscherare  En källa till En jobbig värld, sätter Vänsterpartiets platsannons i samband med den presskonferens med partisekreteraren Aron Etzler där det meddelades att partiet utesluter Amineh Kakabaveh. Foto: Pontus Lundahl / TT
Satir

Vänsterpartiet söker retuscherare 

Satir I en annons i branschtidningen Resumé efterlyser Vänsterpartiet en bildbehandlare med vana av att frilägga och lyfta ut personer ur fotografier och därefter på ett trovärdigt vis återställa bildens bakgrund. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Partistyrelsen vill inte kommentera annonsen. Men en källa nära partiledningen medger att rekryteringen är en följd av turerna runt Amineh Kakabaveh (V). Tidigare i veckan meddelade partisekreteraren Aron Etzler under en pressträff på Riksdagen att det verkställande utskottet avsåg att utesluta Kakabaveh. Samma dag lämnade riksdagsledamoten partiet.

– I våra interna arkiv finns hundratals fotografier som föreställer Kakabaveh tillsammans med medlemmar ur partistyrelsen. Dessa bilder måste nu åtgärdas, uppger källan till En jobbig värld.

På grund av den turbulens som uppstått inom V tror källan att det i framtiden inom kort kan bli frågan om att redigera bort även andra ansikten ur partiets bildarkiv.

– Vissa personer kan redigeras bort i rent förebyggande syfte. Sedan har vi fortfarande en hel del material kvar där Gudrun Schyman fortfarande syns i bild. Där har vi haft problem att återställa miljön i bakgrunden.

Oavslutade studier på Södertörns högskola är meriterande.

Friläggning och radering är eftersökta kunskaper hos den som tillträder tjänsten hos Vänsterpartiet.

Enligt annonsen söker Vänsterpartiet en stresstålig och lojal medarbetare med känsla för färg och form och vana av att arbeta i Adobe Photoshop och relevanta program, exempelvis V:s partiprogram. Gärna kvinnlig könsidentitet och feminist, men med en lyhördhet inför inflytelserika skäggiga män – både samtida och historiska.

Bland uppgifterna kan även förekomma att frilägga och radera oönskade symboler från flaggor, t-shirts och banderoller. Samt att med hjälp av digitala verktyg osynliggöra patriarkala strukturer och lätta upp och försköna bildmaterial från svenska utanförskapsområden. En bakgrund i svensk urban medelklass och oavslutade studier på Södertörns högskola är meriterande.

I väntan på att tjänsten ska tillsättas har partistyrelsen skickat ut ett kit bestående av tipp-ex och självhäftande rektangulära klisterdekaler att fästa i ögonhöjd på alla bilder och porträtt som innehåller personer som har uteslutits ur partiet, eller medlemmar som riskerar att bli föremål för ett uteslutningsärende.

Av annonsen framgår att anställningen gäller tills vidare eller fram till att det kapitalistiska systemet har avskaffats.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev