Legos nya Greta-kollektion ska ”utforska undergången” Legokonst av den amerikanska konstnären Nathan Sawaya i Milano. (AP Photo/Luca Bruno)

Satir Legos nya Greta-kollektion ska ”utforska undergången”

Satir Figurerna i nya Lego Crisis är försedda med rasande, panikslagna och gråtande ansikten istället för de oskyldigt leende Legogubbar som föräldragenerationen växte upp med.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Lego Crisis ger barn mellan 4 – 16 år möjlighet att på ett lekfullt vis utforska sin generations mörka framtidsutsikter och den mänskliga civilisationens undergång.

Med sin nya produktserie vill den danska leksaksjätten bekräfta dagens barn och tonåringars känslor av oro och ilska kring de rådande klimatförändringarna. En översvämmad världsmetropol, ett hungerupplopp och en massgrav ingår i de första byggsatserna.

– Varje barn som föds innebär ytterligare en mun att mätta, ännu ett liv som kräver ytterligare fossil energi vilket gör de globala klimatmålen ouppnåeliga, konstaterar Ole Kirk Christiansen, creative director på Lego Group.

Dagens Lego-konsumenter upplever sig berövade sin barndom av tidigare generationer.

Den största byggsatsen föreställer kvarteret runt FN-byggnaden totalt ödelagt av en tsunamivåg. De tidigare så färgglada byggklotsarna kommer här enbart i en dyster gråskala. Bland de olika figurerna syns bland annat en rad ignoranta världsledare, en mängd skelett, en utmärglad isbjörn samt en något mindre figur i flätor och gul regnjacka som ska föreställa Greta Thunberg. Figurerna i byggsatserna är försedda med rasande, panikslagna och gråtande ansikten istället för de oskyldigt leende Legogubbar som föräldragenerationen växte upp med.

– Det var en annan tid präglad av optimism och framtidstro. Dagens Lego-konsumenter upplever sig berövade sin barndom av tidigare generationer, säger Christiansen.

Därför har Lego gjort byggelementen av plast i Lego Crisis-serien extra smärtsamma för vuxna att trampa på.

Därför har Lego gjort byggelementen av plast i Lego Crisis-serien extra smärtsamma för vuxna att trampa på. Men att den danska leksaksjätten med den nya produktlinjen upphör att uppmuntra barns kreativitet och intresse för ingenjörskonst vill Christiansen inte hålla med om.

–Att bygga upp en miniatyrvärld för att sedan krossa den likt en okontrollerbar naturkraft och sprida legobitar över hela golvet är vad Lego har handlat om sedan det lanserades för 60 år sedan.

Lego Crisis kommer finnas tillgängligt i leksaksbutiker på alla världens marknader från och med idag. Produktserien kommer lanseras med en animerad actionfilm, ett tv-spel och ett tillhörande hamburgermål hos en global snabbmatskedja. De mindre byggsatserna, som exempelvis Greta Thunbergs segelbåt, kommer säljas från 299 kronor. Lego Crisis Tsunami, som innehåller 45 figurer och över 4 000 ytterst små och spetsiga legobitar, får ett butikspris på 3 999 kronor.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar