Kravmärkt Carl-Gustaf på export till Turkiet En Saab-utställare visar upp en 85MM Carl-Gustaf, Saabs populära granatkastare, på en utställning i New Delhi. (AP Photo /Manish Swarup)
Satir

Kravmärkt Carl-Gustaf på export till Turkiet

Satir En ny, betydligt drygare och mer miljövänlig version av det populära granatgeväret m/48, lanseras av Saab Dynamics för att minska klimatpåverkan vid militära operationer. 
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Saab Dynamics (tidigare Saab Bofors Dynamics) storsäljare Granatgevär m/48, även känt som Carl-Gustaf finns nu i en kravmärkt och ekologisk version. Det innebär, skriver den svenska vapentillverkaren i ett pressmeddelande, ”att under Operation Fredens källa i kommer fred och säkerhet skapas nordöstra Syrien med hänsyn till klimat och miljö.”

Den nya ekologiska Carl-Gustaf levereras i en förpackning bestående av 100 procent återvunnet och oblekt papper. Packbanden som tidigare tillverkades av plast är idag ersatt av det miljövänligare hampa. Enligt Saab Dynamics har tillverkningen av den populära granatkastaren skett med hjälp av förnybar el. Ammunitionen tillverkas i återvinningsbar aluminium vilket gör att en exploderad granat med fördel går att sortera som metallförpackning vid närmaste återvinningsstation. Den nya dryga granaten har också försetts med betydligt större sprängkraft än tidigare, vilket enligt Saab Dynamics, innebär att färre bomber behöver avfyras för att rasera byggnader och utplåna fientliga stridande.

Vi kallar det ödeläggelse med rent samvete.

 

Målsättningen är att alla produktionsled i tillverkningen av Carl-Gustaf ska vara helt klimatneutrala till år 2025. Foto: Fredrik Persson SCANPIX

”Bombkratrarna blir större samtidigt som det ekologiska fotavtrycket minskar. Vi kallar det ödeläggelse med rent samvete”, skriver Saab Dynamics.

Den svenska vapenkoncernen har arbetat för att minska både energiförbrukningen och användandet av fossila energikällor under tillverkningsprocessen. Därför transporteras Carl-Gustaf och tillhörande ammunition till krigszoner med fordon som drivs av förnyelsebara bränslen. Saab Dynamics har även försett kundparkeringen vid huvudkontoret i Karlskoga med 12 laddstolpar och under kundmöten serveras sedan årsskiftet inget buteljerat mineralvatten. Målsättningen är att alla produktionsled i tillverkningen av Carl-Gustaf ska vara helt klimatneutrala till år 2025.

Enligt Saab Dynamics, som är en av världens ledande vapentillverkare med en årlig omsättning på 3,6 miljarder kronor, handlar det om att ”se den stora bilden”.

Eventuella flyktingar som vill lämna krigszonen i nordöstra Syrien uppmanas av Sveriges regering att välja miljövänliga alternativ som tåg eller elsparkcykel.

”Väpnade konflikter har utkämpats under hela mänsklighetens historia”, skriver Saab Dynamics, ”men vi har bara en planet”.

Morgan Johansson (S), som är Sveriges ansvarige minister för vapenexport, välkomnar vapenkoncernens nya miljövänliga profil. Men han hävdar samtidigt att utsläppen måste minska i alla delar av en väpnad konflikt för att vi ska uppnå de globala klimatmålen. Eventuella flyktingar som vill lämna krigszonen i nordöstra Syrien uppmanas därför av Sveriges regering att välja miljövänliga alternativ som tåg eller elsparkcykel och inte transportera sig och sina familjer längre bort från hemmet än nödvändigt. Dessutom föreslår Johansson att familjer på flykt i möjligaste mån väljer vegetarisk kost i upprättade flyktingläger, för att begränsa utsläppen av onödig koldioxid. Allt enligt källor på regeringskansliet.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev