Utebliven brand i Gävlebocken skapar oro för framtiden Oron, förvirringen och uppgivenheten är stor i Gävle när bocken fortfarande står kvar tre veckor efter invigningen. Foto: Mats Åstrand / TT
Satir

Utebliven brand i Gävlebocken skapar oro för framtiden

Satir Turisterna stannar hemma, arbetslösheten stiger och orten avfolkas. Gävle befinner sig i svår kris på grund av att stadens befolkning envisas med att inte elda upp den jättelika halmbocken och därmed sätta staden på kartan.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den första advent hölls invigningen av den enorma skapelse av halm som sedan 1966 placerats på Slottstorget varje år och därefter traditionsenligt eldats upp av okända gärningsmän. Förra året dröjde det inte längre än några timmar innan bocken stod i ljusan låga. En okänd person hade då antänt brandfarlig vätska som sprutats på bockens ena ben. Nyheten om den brinnande halmbocken spreds över världen. Turisterna strömmade till den medelstora industristaden i Gästrikland, vilket skapade nya arbetstillfällen och stigande bostadspriser.

I år är allt annorlunda. Med bara en dryg vecka kvar till julafton står den 13 meter höga och 3 ton tunga halmbocken fortfarande orörd.

– Vi ser ett vikande intresse för Gävlebocken och därmed för hela regionen. Gatorna i både Gävle och Sandviken ligger öde. Hus står övergivna. Trots att bara tre veckor gått sedan invigningen är Gävle kommun ett samhälle i förfall, säger källor nära kommunledningen.

Vi kan bara konstatera att nu finns det inget som sätter Gävle på kartan

Bland de få som vågar röra sig i stadens centrala delar när En Jobbig Världs utsände befinner sig på plats är oron stor:

Varför är den fortfarande kvar? Spekulationerna är många.
Foto: Mats Åstrand / TT

– Kanske är det datorspel och mobiler som fångat ungdomars intresse på bekostnad av att leka med tändstickor. Vi kan bara konstatera att nu finns det inget som sätter Gävle på kartan, säger en lokal handlare som är på väg att slå igen sin butik.

En tänkbar orsak kan vara det fuktiga klimatet som gör det svårt att få halmen att brinna. En annan är att allmänheten helt enkelt har tröttnat på det årliga skådespel som syftar till att sprida Gävles varumärke och göra staden attraktiv på marknaden för upplevelser och turism.

Besökstalen för den webbsändning från Gävlebocken som pågår dygnet runt har rasat och intresset på sociala medier är svalt. Nu planerar man en sista desperat pr-offensiv genom att skicka ut cigarettändare prydda med bockens motiv till samtliga kvarvarande hushåll i Gävle. Från Gävle Centrumsamverkan som med representanter från Gävle kommun utgör den så kallade Bockkommittén, där alla beslut kring Gävlebocken fattas vill noga understryka att utskicket inte ska ses som en uppmaning till skadegörelse.

– Nej, tändare har ett flertal användningsområden. Vad var och en väljer att göra med sin Gävlebockständare är upp till dem själva, säger Gävlebockens talesperson Marie Vallgren

Läget vid Slottstorget rapporteras vid eftermiddagen fortfarande vara lugnt.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev