Försvarsberedningen överger Stockholm – retirerar in i fjällen Sverige 1950-01-01. Bofors-tillverkad 9 cm PV Pjäs kanon vid vinterfältövning Foto: SvD / TT

Satir Försvarsberedningen överger Stockholm – retirerar in i fjällen

Satir Försvarsberedningen omgrupperar efter konferensen Folk och försvar i Sälen. En tillfällig bas upprättas på gränsen till Norge i väntan på en slutgiltig formulering om hotbilden mot Sverige.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Det globala säkerhetspolitiska läget i omvärlden har ändrat hotbilden mot Sverige. Enligt Försvarsberedningens senaste delrapport betraktas ett väpnat angrepp mot riket inte längre som ”osannolikt” utan kan i nuläget ”inte uteslutas”. När konferensen Folk och försvar avslutades valde Försvarsberedningen under ledning av ordföranden Björn von Sydow (S) därför att undvika det strategiskt viktiga målet Stockholm och istället retirera in i den oländiga terrängen i Jämtlandsfjällen.

Revelj blåstes i gryningen under torsdagsmorgonen.

Enligt Björn von Sydow är stridsmoralen och uthålligheten hos mannarna god. Revelj blåstes i gryningen under torsdagsmorgonen och de reportrar som dröjt sig kvar i Sälen kunde se Försvarsberedningen samlas på högfjällshotellets parkering. Där talade Björn von Sydow till sina rekryter i megafon.

– Vi kommer gräva bivack, lägga skenspår och iaktta radiotystnad för att avvakta fiendens nästa drag, sa den tidigare försvarsministern.

Någonstans på kalfjället i närheten av den norska gränsen, i skydd av den nära två meter djupa snön, kommer Försvarsberedningen enligt uppgift ligga stationerade i väntan på en slutgiltig formuleringen om hotbilden mot Sverige. En fullständig rapport kommer skickas av Försvarsberedningen till närmaste poststation med hjälp av skidburen kurir någon gång under 2019.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) håller upp boken Om kriget kommer under sitt tal på Folk och Försvars årliga rikskonferens på tisdagen.
Foto: Henrik Montgomery / TT

– Så länge läget är fortsatt skärpt och ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas råder ökad beredskap, sa ledamoten Beatrice Ask strax innan avmarsch. Hon hade klätt sig enligt flerskiktsprincipen och fodrat sina kängor med granris.

Försvarsberedningen sågs därefter lämna hotellområdet skidtolkande bakom en av Försvarsmaktens bandvagnar. Materiel och proviant för månader i vildmarken transporterades i pulkor. Samtliga deltagare var iförda vinterkamouflage.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger i en kommentar till En jobbig värld att han har ”fullt förtroende för ordföranden och S-ledamöterna och de som aktivt har arbetat i försvarsberedningen”.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar