S efterlyser trolldialog – vill öka förståelsen för utsatt grupp "Eftersom man inom trollkulturen i regel har avhumaniserat större delen av mänskligheten och helst uttrycker sin sexualitet i en bunt Kleenex framfor datorskärmen bör människor som identifierar sig som troll även betraktas som en egen sexuell minoritet," säger S-medarbetaren. Foto: Istock

Satir S efterlyser trolldialog – vill öka förståelsen för utsatt grupp

Satir Två medarbetare på Socialdemokraternas partikansli utpekas för att ha skapat ett trollkonto på Twitter. Partiet avfärdar nu kritiken och hävdar att det handlar om att främja dialog och öka förståelsen för en utsatt grupp.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Syftet med det startade twitterkontot har varken varit att sprida fake news eller misskreditera politiska motståndare under valrörelsen, hävdar de avstängda S-medarbetarna. Via trollkontot skulle partiet istället öka medvetenheten kring trollens kultur och traditioner.

Det är dags att stå upp för trollens rätt att hata vem man vill

– Det är dags att stå upp för trollens rätt att hata vem man vill. Även troll måste få sprida missförstånd i samhället precis som alla andra, säger en av S-medarbetarna till En jobbig Värld. Trots risk för att anklagas för kulturell appropriering väljer mannen att förbli anonym.

Inom partiet utreds nu, enligt S-medarbetaren, möjligheten att ge troll status som urbefolkning. Troll bär ofta en traditionell dräkt i form av pösiga mjukisbyxor och har en egen mattradition uppbyggd kring transfetter och energidryck. Troll bor vanligtvis i typiska trollbostäder, så kallade mancaves, i anslutning till föräldrahemmet.

Människor som identifierar sig som troll bör även betraktas som en egen sexuell minoritet

Många är också anhängare till en primitiv naturreligion som innebär dyrkan av undergångsprofeter och övertygelsen att jorden regeras av rymdödlor i maskopi med finansmannen George Soros. Vid särskilda högtider bärs en karaktäristisk huvudbonad i tunn glimrande aluminium.

– Eftersom man inom trollkulturen i regel har avhumaniserat större delen av mänskligheten och helst uttrycker sin sexualitet i en bunt Kleenex framför datorskärmen bör människor som identifierar sig som troll även betraktas som en egen sexuell minoritet, säger S-medarbetaren.

Problemet är att troll varken rör sig utomhus eller tar del av innehållet i traditionella nyhetsmedier

En insamling av anonyma alteregon har inletts i protest mot den diskriminering som drabbar troll i samhället, främst i form av inskränkt yttrandefrihet. En stor mängd porrbotar har anslutit sig till uppropet. Enligt sociala medier-experten Petter Swedén är troll en väljargrupp som både Socialdemokraterna och Moderaterna försökt att nå genom reklam i tunnelbanan samt olika medieutspel. Exempelvis om att sätta in tungt beväpnad militär i segregerade bostadsområden.

– Problemet är att troll varken rör sig utomhus eller tar del av innehållet i traditionella nyhetsmedier eftersom de upplever fakta och den så kallade verkligheten som ett strukturellt förtryck. Därför kan ett twitterkonto vara en utmärkt kanal att förmedla content till de som delar erfarenheten att vara troll, säger Swedén.

Statsminister Stefan Löfven välkomnar i ett uttalande en diskussion mellan partiledarna i övriga partier om hur troll kan inkluderas i det politiska samtalet inför valet 2018.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar