Svensk kvinna lever ihop med ”lejon” Helena, 47, lever tillsammans med en man som är övertygad om att han är ett lejon. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Satir Svensk kvinna lever ihop med ”lejon”

Satir Svenska Helena, 47, lever tillsammans med en man som tror att han är ett lejon. Nu letar paret bostad i Los Angeles-området, något som oroar blivande grannar.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Rädslan sprider sig bland de boende i Hollywood Hills. Orsaken är de vanföreställningar som drabbat en 37-årig svensk småbarnspappa som planerar att flytta med sin familj till det exklusiva området i Los Angeles. Mannen – som efter en framgångsrik professionell idrottskarriär bland annat är delägare i ett bettingbolag – är övertygad om att han är ett lejon.

– Det känns inte tryggt att låta barnen bada i poolen eller grilla i trädgården om det på andra sidan häcken smyger omkring ett stort köttätande rovdjur. Vad händer ifall mannen blir hungrig, undrar rättighetsadvokaten Harvey Bloomberg vars familj varit bosatt i Bel Air i över tio år.

Enligt sambon Helena drabbades 37-åringen av vanföreställningar under en längre sjukskrivning. Efter att ha skadat sitt ena knä på arbetet tvingades småbarnspappan till en långdragen rehabilitering och det var under den perioden som han började bete sig allt mer lejonlikt.

I nuläget är det oklart om 37-åringens jaguppfattning någonsin kommer återgå till det normala.

– Han blev väldigt revirhävdande vilket kunde skapa vissa problem för brevbäraren. Men mest låg han och gäspade och dåsade på mattan i vardagsrummet, säger Helena.

Hon och andra anhöriga har försökt tala mannen tillrätta. Bland annat genom att visa honom bilder på sig själv och sedan jämföra dem med bilder av afrikanska lejon. Då har mannen svarat: ”Lions don’t compare themselves to humans”.

– Barnen tycker det är pinsamt att pappa äter ur en skål på golvet och skvätter sand omkring sig efter sina toalettbesök och vill inte längre ta med kompisar hem, säger en bekant till familjen som vill vara anonym.

Det är inte lätt att hitta ett boende som motsvarar familjens behov.

37-åringen trivdes inte på de brittiska öarna på grund av klimatet. Därför har Helena, i samråd med läkare, beslutat att flytta från norra England till Kalifornien där vädret är torrt, varmt och bättre anpassat till ett rovdjur från den afrikanska savannen. Men det är inte lätt att hitta ett boende som motsvarar familjens behov. Enligt lokala mäklare har paret visat intresse för en fastighet som tillhört den tysk-amerikanska cirkusduon Siegfried och Roy, kända för sina shower med lejon och tigrar.

I nuläget är det oklart om 37-åringens jaguppfattning någonsin kommer återgå till det normala. Enligt psykiatriker har liknande kognitiva tillstånd visat sig kunna bli långvariga. Exempelvis finns dokumenterade fall där patienter påstått sig vara Napoleon Bonaparte under större delen av sina vuxna liv. Enligt 37-åringens sambo Helena är eventuella grannars oro helt obefogad. Hon beskriver sin man som ”tam som en bondkatt” och helt ofarlig för människor.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar