Larm om NPM-smitta på svenska sjukhus Var det ett landstingsborgarråd från Täby som var NPM-virusets patient zero i Sverige? Smittspårning pågår. Obs! Satir. Arkivbild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Satir

Larm om NPM-smitta på svenska sjukhus

Satir Den moderna och avancerade sjukvården drabbas allt oftare av NPM-virus. I många fall är smittbärarna vanliga landstingspolitiker. Vidtas inte kraftfulla åtgärder i nuläget hotar en framtida katastrof, varnar smittskyddsläkare.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

I många fall är smittbärarna vanliga landstingspolitiker som varit på konferens utomlands eller smittats efter ett tillfälligt möte med internationella konsulter. Symptomen är vaga och svåra att upptäcka, men forskare har noterat en något förhöjd puls, forcerat tal och kognitiva svårigheter att förstå logiska orsakssamband. När den drabbade politikern sedan besöker ett sjukhus eller vårdcentral räcker det med att denne öppnar munnen för att sprida New public management, eller det så kallade NPM-viruset, vidare.

– Smittan sprids via varmluft och sätter sig därefter i väggarna och är oerhört svår att sanera bort, säger Johanna Salo smittskyddsläkaren på Folkhälsomyndigheten.

Nya Karolinska i Solna är ett nytt och modernt sjukhus som angripits av en särskilt elakartad typ av NPM.

Tidigare i Sverige har det rört sig högst om ett eller ett par rapporterade fall per år. Men sedan årsskiftet har siffrorna stigit markant. I dag sker NPM-utbrott i stort sett dagligen på sjukhus och vårdinrättningar i Stockholmsområdet och mycket talar för att viruset redan har drabbat andra delar av landet. Små barn, äldre och svårt sjuka är särskilt utsatta. NPM sprids snabbt mellan personal och patienter. Vanliga mediciner hjälper inte eftersom viruset är multiresistent, det vill säga motståndskraftigt mot både fakta och tidigare erfarenhet. Det gör att NPM hotar att förvandla vanliga rutinoperationer eller förlossningar till livshotande tillstånd. Nya Karolinska i Solna är ett nytt och modernt sjukhus som angripits av en särskilt elakartad typ av NPM.

– Man måste jobba preventivt med hygien för att undvika spridning och vara väldigt noga med rutiner. Men det viktigaste är att till varje pris hålla politiker och konsulter borta från sjukhusen, säger smittskyddsläkaren Johanna Salo.

Ett förslag om att hålla drabbade politiker och konsulter i karantän på Gotland har lagts fram. De boende har protesterat

Exakt var och när det första NPM-utbrottet i Sverige ägde rum är oklart. Men smittspårning pågår och mycket tyder på att NPM spridits till sjukhus och vårdcentraler i Stockholmsområdet via ett tidigare kvinnligt sjukvårdslandstingsråd från Täby. Sedan dess har ett finanslandstingsråd insjuknat och hålls nu isolerad tillsammans med sin drabbade make inuti ett lufttätt tält i en utrymd del av Nya Karolinska. Endast personal iförd smittskyddsdräkter tillåts besöka patienterna. Tyvärr har smittan redan hunnit sprida sig och stora delar av det nybyggda sjukhuset måste nu saneras, vilket beräknas bli en mycket kostsam process.

Folkhälsomyndigheten snabbutreder nu om NPM ska klassas som en allmänfarlig sjukdom och lyda under smittskyddslagen. Ett förslag om att hålla drabbade politiker och konsulter i karantän på Gotland har lagts fram till regeringen. De boende har protesterat mot planerna.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev