Hatpredikanter skapar problem i svenskars vardag Mycket talar emellertid för att hatpredikanter redan idag befinner sig på svenskt territorium. Den gångna veckan rapporterades exempelvis en mindre trafikincident i centrala Stockholm. Foto: Istock.
Satir

Hatpredikanter skapar problem i svenskars vardag

Satir För att förhindra att hat och hot sprids i Sverige kräver Anders Ygeman (S) nu att utländska hatpredikanter nekas inresa i landet. Mycket talar emellertid för att hatpredikanter redan idag befinner sig på svenskt territorium.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Den tidigare inrikesministern och nuvarande gruppledaren i riksdagen vill att hatpredikanter på väg till Sverige för att sprida hat och hot ska stoppas redan vid gränserna. Enligt Ygeman handlar det om personer inom den religiösa miljön, men även politiska extremister kan räknas till kategorin hatpredikanter. Exakt vilka namn som kommer svartlistas är i nuläget oklart.

Mycket talar emellertid för att hatpredikanter redan idag befinner sig på svenskt territorium. Den gångna veckan rapporterades exempelvis en mindre trafikincident i centrala Stockholm. Ingen skadades men vittnen beskriver hur hatfyllda glåpord skreks och hur en hotfull stämning uppstod. Den man i lycra och neongul hjälm som i hög fart cyklade från platsen antas ha varit en utländsk hatpredikant.

Det finns fler exempel i närtid: I en tvättstuga i söderort upptäcktes att någon, förmodligen en utländsk hatpredikant, tejpat upp hotfulla lappar riktade mot den hyresgäst som glömt att avlägsna luddet i torktumlarens filter.

Under en slutspelsmatch i den svenska ishockeyligan SHL kunde åskådare beskriva hur hat och hot riktades mot domaren Mikael Nord efter en felaktigt dömd utvisning. Det finns saker som talar för att utländska hatpredikanter vid tillfället befann sig bland publiken.
Foto: Stefan Jerrevång / TT

Också idrotten tycks vara drabbad. Under en slutspelsmatch i den svenska ishockeyligan SHL kunde åskådare beskriva hur hat och hot riktades mot domaren Mikael Nord efter en felaktigt dömd utvisning. Det finns saker som talar för att utländska hatpredikanter vid tillfället befann sig bland publiken.

Vederbörande sprider både hat och hot omkring sig, inte sällan med en predikande röst.

Moderaterna är positiva till förslaget om skärpta regler men ställer sig frågande till varför Socialdemokraterna, som befinner sig i regeringsställning, inte redan har agerat.

– Det är givetvis viktigt att vi ska ha yttrandefrihet i Sverige men det är inte samma sak som att ge fritt spelrum åt extremister att predika hat och hot, säger Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson.

Enligt Socialdemokraterna behövs förutom ett nytt regelverk kraftigt ökade resurser till tull och gränspolis för att hantera de volymer av hatpredikanter som varje dygn passerar Sveriges gränser för att sprida hat och hot. På frågan hur man som privatperson kan känna igen en hatpredikant som olovligen befinner sig inom Sveriges gränser finns, enligt Anders Ygemans pressekreterare, inget entydigt svar mer än att vederbörande sprider både hat och hot omkring sig, inte sällan med en predikande röst och att många idag upplever det som ett växande problem.

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev