Svårt att avgöra Morgan Johanssons ålder Sifos studie visar att många har svårt att avgöra Morgan Johanssons ålder. Obs! Satir. Arkivbild från pressträff med tidigare inrikesminister Anders Ygeman (S) då Morgan Johansson var migrationsminister. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Satir

Svårt att avgöra Morgan Johanssons ålder

Satir Endast 3 av 10 kan avgöra ifall Morgan Johansson (S) har uppnått myndig ålder eller ifall han i själva verket är ett barn som har klätt ut sig till vuxen. Rättsmedicinsk åldersbedömning kan bli aktuell.
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
3
+1
1

Svaren i studien som har utförts av Sifo på uppdrag av En jobbig värld varierar på gissningar allt mellan 11 och 59 år. Hela 30 procent av de tillfrågade i gruppen 65+ anser att Morgan Johansson inte verkar ha passerat puberteten och alltså måste vara under 18 år.

– Det handlar inte bara om kroppslängd utan också om hans tjuriga uppsyn och bristande känsla för ansvar. Precis som ett barn skyller han reflexmässigt ifrån sig när något gått på tok, säger en av deltagarna i studien.

Själv uppger Morgan Johansson att han är född 1970 och därmed skulle vara 47 år gammal. Enligt Rättsmedicinalverket finns skäl att ifrågasätta den uppgiften.

Svenskar i åldern 15 till 29 år uppger i sin tur att de upplever justitie- och inrikesministern som betydligt äldre än han utger sig för att vara. 20 procent i gruppen anser att mannen på bilderna snarare närmar sig pensionsåldern. Själv uppger Morgan Johansson att han är född 1970 och därmed skulle vara 47 år gammal. Enligt Rättsmedicinalverket finns skäl att ifrågasätta den uppgiften.

– När det handlar om kroppslängd ligger individen snarare på mediankurvan för svenska tolvåringar. För att göra ett utlåtande om verklig ålder krävs en medicinsk åldersbedömning, säger rättsläkaren Elias Palm som är metodansvarig för medicinska åldersbedömningar på rättsmedicinalverket. De metoder som används är dels en röntgenundersökning av personens visdomständer och dels en magnetkameraundersökning av knäleden. Knä och tänder undersöks på grund av att det är tillväxtzoner som mognar gradvis och är färdigutvecklade först i vuxen ålder. Det kan därför ge stöd i bedömningen om en person är under eller över 18 år.

Att Morgan Johansson vid en samlad bedömning skulle räknas som ett barn kan få konsekvenser för hans politiska maktutövning

– Att Morgan Johansson vid en samlad bedömning skulle räknas som ett barn kan få konsekvenser för hans politiska maktutövning, tror SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson.

För att ingå i en svensk regering krävs att den förtroendevalde har uppnått myndig ålder. Som barn skulle Morgan Johansson däremot ha möjligheten att engagera sig politiskt i något av de politiska ungdomsförbunden, exempelvis SSU. Han skulle också ha rätt till skolgång, sjukvård och särskilt stöd.

Däremot har en ledighetsansökan inför det stundande sportlovet lämnats in med målsmans underskrift

Enligt justitiedepartementet har ingen ansökan om åldersbestämning för Morgan Johansson utfärdats. Däremot har en ledighetsansökan inför det stundande sportlovet lämnats in med målsmans underskrift.

 

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar
Få koll på de senaste nyheterna och åsikterna om arbetsmarknaden!
Nyhetsbrev