Den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson har från sitt tjänsterum i börshuset ägnat de senaste veckorna åt att försöka kontakta de författare som finns på akademiens så kallade ”långa lista” av tänkbara pristagare.
Telefonsvararmeddelanden och SMS har i de flesta fall lämnats obesvarade. Från dem som trots allt lyft luren har ursäkterna för att inte kunna besöka Stockholm varierat.
Adonis agent i Paris har låtit meddela att han helst inte vill lämna sina undulater utan sällskap.
Av Joyce Carol Oates förläggare i New York har Olsson fått beskedet att författarinnan bokat tvättstugan det aktuella datumet. Den hyllade kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong’o ska via sin agent låtit hälsa att han har tid hos bilprovningen. Österrikiske Peter Handke spelar korpmatch i fotboll och kanadensiska Margaret Atwood har yoga. Adonis agent i Paris har låtit meddela att han helst inte vill lämna sina undulater utan sällskap. Amos Oz har konsekvent vägrat svara i sin telefon. Enligt anhöriga ”ghostar” den israeliska poeten alla samtal från landsnummer +46.
Ett meddelande som den tillfällige ständige sekreteraren skrivit på den koreanske poeten Ko Uns wall på Facebook lämnades obesvarat innan det senare raderades.
Den japanske författaren Haruki Murakami påstår i sin tur att han rehabiliterar sitt löparknä och därför inte har någon möjlighet att göra längre flygresor.
När Anders Olsson sökte författaren bakom pseudonymen Elena Ferrante på hennes italienska förlag Edizioni e/o möttes han av beskedet att hon ”nog inte finns på riktigt”.
Har övervägt postum utdelning
Svårigheterna att hitta en frivillig pristagare bland nu levande författare har gjort att Svenska Akademien övervägt att dela ut priset postumt. Astrid Lindgrens namn har nämnts i diskussionerna, ett val som förstås skulle väcka stor uppståndelse världen över.
Alla försök till renommésnyltning på Astrid Lindgrens älskade karaktärer kommer att betraktas som varumärkesintrång
Men enligt bolaget Saltkråkan AB, som äger rättigheterna till författarinnans verk, får ingen av hennes figurer förekomma i evenemang anordnade av tivolin, dockteatrar eller andra icke auktoriserade aktörer.
”Alla försök till renommésnyltning på Astrid Lindgrens älskade karaktärer kommer att betraktas som varumärkesintrång och innebära rättsliga åtgärder från Saltkråkan AB”, skriver bolagets jurist i ett skriftligt uttalande.
Den besvärliga situationen har föranlett den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl att meddela de övriga ledamötena att han står beredd att ”offra sig” för att priset ska kunna delas ut även i år och kan tänka sig att ta emot den gyllene medaljen ur kungens hand.
Han har även erbjudit sig att skriva sin egen motivering på svenska, engelska och franska – språk han behärskar flytande. Förslaget röstades med knapp majoritet ned av de återstående tio ledamöterna. Därför skjuts utdelningen av det en gång så prestigefyllda priset nu på framtiden.