Övergångsregering bildar nytt parti Det nya partiet har fått namnet Övergångspartiet, partibeteckningen Ö och partifärgen grå. Partiet kommer inte företräda någon politisk inriktning eller föreslå några reformer. Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Satir Övergångsregering bildar nytt parti

Satir Ett nytt politiskt alternativ smyglanseras nu för svenska väljare. Ett vagt, osynligt och knappt hörbart alternativ bedöms i nuläget locka flest röster i ett kommande extraval.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Enligt uppgifter kommer de ministrar som ingår i den nuvarande övergångsregeringen inom kort presentera ett nystartat politiskt parti, med syfte att bedriva en fortsatt övergångspolitik.

– Man har konstaterat att en majoritet av väljarna tycker att Sverige klarar sig lika bra utan regering och att ingen längre bryr sig om vem som blir statsminister, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson.

Valmanifestet består av ett tomt A4-papper och en vision om att allt kommer bli ungefär som förut.

Det nya partiet har fått namnet Övergångspartiet, partibeteckningen Ö och partifärgen grå. Partiet kommer inte företräda någon politisk inriktning eller föreslå några reformer. Allt politiskt arbete kommer utföras i skymundan. Innehållet i den budgetproposition som igår presenterades, och beskrevs av finansminister Magdalena Andersson (Ö) med ord som ”neutral” och ”utan partipolitisk färg”, vittnar om det inflytande det nystartade partiet redan hunnit skaffa sig.

– Valmanifestet består av ett tomt A4-papper och en vision om att allt kommer bli ungefär som förut. Ingen vet vem som är partiledare eller vad partisymbolen – ett grått fält – egentligen står för. Budskapet är luddigt, säger medierådgivaren Paul Ronge

Det nybildade Övergångspartiet kommer gå till ett eventuellt extraval under den outtalade parollen ”Cirkulera, här finns ingenting att se” och en kompakt tystnad. Enligt dokument läckta till En jobbig världs visselblåsartjänst Jobbyleaks planeras inom kort en reklamkampanj bestående av tidningssidor och stortavlor utan innehåll. Ett välrenommerat produktionsbolag har fått i uppdrag att producera en reklamfilm vars innehåll kan sammanfattas i termer av myrornas krig. En radioreklam bestående av ett svagt brusande ljud sänds redan på olika frekvenser inom FM-bandet. Adressen overgangspartiet.se leder till en hemsida med texten ”404 – page not found.”

Partiets representanter kommer, enligt dokumentet, inte medverka i några tv-debatter eller utfrågningar. Enligt direktiv från högre ort bör partiets representanter undvika att fångas på bild och vara iförda gråfärgad klädsel som inte väcker uppmärksamhet. Eventuella frågor ska besvaras med tystnad och en tom blick.

Jag tror att det är en politik som väljarna verkligen kan ta till sig

– Jag tror att det är en politik som väljarna verkligen kan ta till sig. Att inte ständigt tvingas se politiker och slippa höra deras röster skulle påverka vardagslivet positivt för en stor del av befolkningen, säger Paul Ronge.

En högt uppsatt politiker som ingår i Övergångspartiets ickeverkställande utskott kommenterar uppgifterna i ett SMS:

”Tillslut förlorar folk förhoppningsvis intresset och låter oss regera ifred.”

Om skribenten
En jobbig värld av Lars Berge

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar