Betongröv del av bärande konstruktion i Rosenbad Det renoveringsarbete som skulle krävas för att återställa byggnaden i ursprungligt skick bedöms vara både tidskrävande och kostsamt. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Satir Betongröv del av bärande konstruktion i Rosenbad

Satir Försöken att avlägsna Stefan Löfven riskerar att skada regeringsbyggnaden, varnar ledande socialdemokrater. Risk för ras bekräftas av byggingenjörer.
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Tidigare i morse kunde samordnings– och energiministern Ibrahim Baylan (S) visa upp ritningar där det tydligt framgår att Stefan Löfvens axlar, ryggrad och höftparti utgör en bärande konstruktion hos den byggnadsminnesmärkta fastigheten Rosenbad i Stockholm.

– Stefan Löfvens position är så pass cementerad att det i princip är omöjligt att flytta på honom utan att hela huset rasar samman. Blodomlopp och matsmältning är dessutom en integrerad del av golvvärmen på plan 2, säger Baylan som själv under morgonen i sällskap med byggingenjörer från Tengbom arkitekter inspekterat byggkonstruktionen.

Statsminister Stefan Löfvens tjänsterum på regeringskansliet täckt med en vepa föreställande ett Rosenbad i solljus.
Foto: Henrik Montgomery / TT

 

Rosenbad ritades av den kände arkitekten Ferdinand Broberg i jugendstil och uppfördes 1902, men det skulle dröja till 1956 innan Regeringskansliet tog över byggnaden. Under de omfattande renoveringar som gjordes under åttiotalet, då Rosenbad invändigt omvandlades till funktionella och moderna konstorslokaler av Tengbom arkitekter, ersattes bärande balkar av så kallade betongsossar. Enligt en av företagets byggingenjörer är enda möjligheten att avlägsna Stefan Löfven från Rosenbad att bila loss den sittande statsministern från de omkringliggande betongen med tryckluftsborr. Därefter måste kroppshyddan lyftas ur byggnaden genom ett hål i ytterväggen med hjälp av en kran. Det skulle utgöra en mycket stort och kostsamt ingrepp i fastigheten och innebära skador på fasaden. Dessutom riskerar asbestdamm att spridas i lokalerna.

Enligt Ibrahim Baylan vore det betydligt smidigare att behålla Stefan Löfven i Rosenbad och låta den nya regeringen flytta in.

”Avlägsnandet av det betongelement som utgörs av den sittande statsministern gör att det finns en överhängande risk att sättningar och sprickor uppstår i byggnaden. Något som på sikt innebär rasrisk eftersom Rosenbad är uppförd på gammal sjöbotten”, står det att läsa i en primär rapport som finns publicerad på regeringens webbplats.

Det renoveringsarbete som skulle krävas för att återställa byggnaden i ursprungligt skick bedöms vara både tidskrävande och kostsamt. Enligt Ibrahim Baylan vore det betydligt smidigare att behålla Stefan Löfven i Rosenbad och låta den nya regeringen flytta in.

– Stefan Löfven ser grå och lite tråkig ut i nuläget men det räcker med ett lager målarfärg för att fräscha upp ytskiktet, säger Ibrahim Baylan.

Allianspartierna avfärdar dock förslaget. Skulle Ulf Kristersson av talmannen få uppdraget att bilda regering kommer Stefan Löfven forslas bort ur fastigheten i en Big Bag, erfar En jobbig värld. En eventuell Alliansregering har uttryckt en önskan att sitta i ett modernt öppet kontorslandskap med Wifi.

Relaterad läsning

Hämtar fler artiklar